20.6 C
Bjelovar
Četvrtak, 21 rujna, 2023
spot_img

Plenković predstavio mjere: Režu se cijene plina i struje i PDV na hranu

Nove vijesti

Premijer Andrej Plenković, uz ministre Zdravka Marića, Tomislava Ćorića, Josipa Aladrovića i Mariju Vučković predstavlja paket mjera koji će pomoći građanima i poduzećima u borbi s poskupljenjima energenata vrijednog nekoliko milijardi kuna.

‘Paket koji danas predstavljamo je vrijedan 4,8 milijardi kuna. Ovaj paket rađen je sustavno, u koordinaciji svih ministarstava, on je pravovremen i sveobuhvatan. Odnosi se na kućanstva, poduzeća i poljoprivredu, on je univerzalan. Ublažavamo rast cijena električne energije, HEP će podnijeti dio tereta’, naglasio je Plenković i nastavio:

‘Imamo porezna rasterećenja, socijalne naknade, jednokratne naknade za umirovoljenike i potpore za poduzeća. Poseban program su potpore za poljoprivrednike i ribare’.

‘Limitiramo rast cijena struje na 9,6 posto, plin koji bi rastao 79 posto će rasti najviše do 20 posto. Prosječna cijena se može kalkulirati tek na kraju veljače. Kako ćemo ublažiti rast cijena struje? Danas je prosječna cijena godišnjeg računa za struja je 3400 kuna, da ništa ne napravimo ta cijena bi narasla na 4182 kune u godinu dana. S našim mjerima narast će na 3725 kuna. Mjerema smo građanima uštedili 460 milijuna kuna’, pojasnio je.

Kad je riječ o plinu, smanjenjem PDV-a na pet posto i vladinim vaučerima doći će se do rasta cijena od samo 17 posto.

‘Potpore građanima odnosi se na sve građane koji koriste plin i direktna potpora im je deset lipa po kilovat satu, odnosno 20 posto projicirane cijene. To će državu koštati oko 600 milijuna kuna, a novac za to će se namaknuti prodajom slobodnih emisija stakleničkim plinovima’, rekao je.

Poduzetnici će se za vaučere prijavljivati kroz HAMAG-BICRO i potpora će im iznositi 15 lipa po kilovatu, a odnosi se na sve poduzetnike s godišnjom potrošnjom manjom od 10 gigavat sati. PDV na plin interventno se spušta s 25 na 5 posto, do ožujka 2023. PDV na struju pada s 25 na 13 posto (trajno) dok se PDV na hranu s 13 posto na svježe meso, jaja, voće, povrće, ulje i masti te ostale živežne namirnice spušta na 5 posto. S 25 na 13 posto pada i PDV na higijenske uloške i tampone, kao i za sve ulaznice za kulturna događanja.

Najugroženiji građani dobit će i vaučer za struju u plin, a tu se misli na umirovoljenike, socijalu i korisnike invalidnina. Tu mjeru će koristiti nešto manje od 50.000 ljudi i koštat će 300 milijuna kuna. Svi umirovljenici će dobiti i jednokratne naknade od 400 do 1200 kuna ovisno o iznosu mirovine koji primaju.

Čak 88.000 poljoprivrednih gospodarstava dobit će potpore ukupnog iznosa 200 milijuna kuna, a pomoći će im se nabavom umjetnog gnojiva. Ribari i uzgajivači ribe dobit će potpore u iznosu 50 milijuna kuna, piše tportal.hr.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika