12.4 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
spot_img

Hoće li najavljeno smanjenje PDV-a na hranu smanjiti i cijene u trgovinama?

Nove vijesti

Premijer Andrej Plenković danas je najavio smanjenje PDV na hranu, i to s 13 posto na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredi, sadnice, gnojivo i pesticide te s 25 posto na 5 posto na maslac i margarin.

Smanjuje se i PDV na higijenske uloške i tampone i to s 25 posto na 13 posto.

Smanjuje se i PDV na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 na 5 posto.

Hoće li smanjenje PDV-a na hranu biti suludo bacanje nekoliko milijarda kuna trgovcima i uvoznicima ili će oni smanjiti cijene u svojim trgovinama ostaje nam za vidjeti.

Podsjetimo da je i od prvog siječnja 2019. godine PDV bio smanjen na voće, povrće, svježe meso, jaja, mlijeko i ribu, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku samo je cijena voća pala dok su sve ostale namirnice poskupile.

– U više navrata smo iskustveno osjetili da spuštanje PDV-a ne mora koincidirati sa spuštanjem cijena proizvoda. Svjesni smo tih okolnosti i činjenice da smo tržišno gospodarstvo. Želimo da stopa PDV-a bude reflektirana i u cijeni. Održali smo sastanke sa socijalnim partnerima, sindikatima i predstavnicima umirovljenika. Svi su iskazali pitanje slično vašem, da ovo smanjenje PDV-a bude pretočeno u smanjenje cijena. Mislim da svi prepoznaju našu namjeru, odgovara ministar Zdravko Marić na pitanje kako će se osigurati da smanjenje PDV-a dovede i do smanjenje cijena.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika