Foto: Dražen Kocijan

Prije 50 godina bjelovarski rukometaši ispisali su povijest bjelovarskog, ali i europskog sporta. Naime, 19. veljače 1972. godine, tadašnji ORK Partizan osvojio je Kup Europskih prvaka u Dortmundu. Snage su odmjerili s njemačkim Gummersbachom, a rezultat 19:14 ostao je upisan zlatnim slovima i o njemu se priča i danas.

Susret nekadašnjih prvaka održan je tradicionalno, kao i svake godine, na Starom rukometnom igralištu.

Gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je kako su osvajači Kupa Europskih prvaka ispisali ime Grada Bjelovara kao grada pobjednika.

– Čestitam vama i vašim obiteljima jer mislim da taj uspjeh od prije 50 godina u današnjim okolnostima ima puno veće značenje kad vidimo silne milijune eura s kojima se danas osvajaju europski naslovi, a tada je jedna mala odvažna ekipa iz Bjelovara koja je igrala pod vedrim nebom napravila jedan strašan povijesni uspjeh na čemu vam još jednom zahvaljujem – rekao je gradonačelnik Hrebak okupljenim nekadašnjim prvacima.

– Primjer ste nama mladima i pokazali ste hrabrost i požrtvovnost iz čega možemo naučiti da se radom, trudom i energijom može napraviti ovakav povijesni uspjeh. Svima nama ste uzor i ja vam na tome zahvaljujem – rekao je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

– Osim što ste osvojili naslov Europskih prvaka zaslužni ste za veliki broj rukometaša i rukometašica koji su u vama vidjeli idole i počeli igrati i trenirati rukomet, a od Bjelovara ste stvorili jedan od najrukometnijih gradova u Hrvatskoj – istaknuo je predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac.

U ime igrača obratio se Nebojša Prodanić koji je prvo sve pozvao na minutu šutnje za preminule, trenera Željka Seleša, predsjednika kluba Milana Usumovića i sve preminule igrače nakon čega se ukratko prisjetio finalne utakmice s Gummersbachom.

– Božo Sušec, prijatelj našeg rukometnog kluba kojem je to bila prva internacionalna utakmica koju je prenosio rekao je kako je u dvorani bilo oko 15 tisuća ljudi. Jedan neopisiv osjećaj. „Bjelovarčani na rukometnom Olimpu” su bili naslovi, doček u Bjelovaru sjajan. Volio bih da se nešto slično dogodi još nekih narednih godina, dok nas je još tako malo ostalo iz te zlatne generacije – rekao je Prodanić.

Nakon obilježvanja ove sjane obljetnice na Starom rukometnom igralištu u Dvorani europskih prvaka održan je kratak program uz dodjelu zahvalnica, nakon čega je uslijedila utakmica između RK Bjelovara i RK Spačve.

Foto: Dražen Kocijan