Foto/Lorenzo Kocijan Pacas

Zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić posjetila je Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.
Povod posjeta bila je nabava PCR uređaja koji je nabavljen uz pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije.

– PCR uređaj je veoma važan za ovu pandemiju, ali i inače za poslovanje Zavoda za javno zdravstvo. Naš zavod je jedan od dva zavoda u Hrvatskoj koji nije radio PCR testiranja. Smatramo da će ovaj uređaj pomoći našem stanovništvu da brže dođe do rezultata uzorkovanja, ali pomoći će i poslovanju Zavoda za javno zdravstvo koje je do sada bilo veoma loše. Zavod je ušao u 2021. godinu s prenesenim gubitkom od 3,1 milijuna kuna dok je prošlu poslovnu godinu završio s 2,5 milijuna kuna gubitka. Gubitak se smanjio što znači da unatoč ovakvim ulaganjima Zavod može poslovati pozitivno. Županija stoji iza Zavoda, nešto manje od 200 tisuća kuna je koštao ovaj uređaj, a tu je i trošak reagensa. Pretpostavljamo da će se ova investicija vrlo brzo isplatiti – kazala je Jungić.

Novi PCR uređaj ubrzat će obradu uzoraka i bržu dijagnozu osoba suspektnih na COVID 19, što isto tako znači pravovremeno liječenje i prevenciju širenja COVID-a 19. Uređaj na dan može obraditi 96 uzoraka.

– Tih 96 uzoraka obradi se u dva sata ali je uz to potreban i onaj administrativni dio koji se treba odraditi. Da je potrebno mogao bi raditi i poslije podne ali trenutno smo ograničeni kapacitetom i brojem ljudi koji bi to mogli raditi – kazao je Vedran Trupac vršitelj dužnosti ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

PCR uređaj, osim analize uzoraka na koronavirus, može raditi i pretrage poput spolno prenosivih bolesti i intrahospitalnih infekcija što je vrlo bitno za potrebe bolnice.