Sutra 8. veljače Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko bilogorske županije počinje sa testiranjem na SARS COV – 2 RT PCR metodom.

U početku bolesti virus je prisutan u dišnom sustavu te ga je moguće dokazati u brisu nazofarinksa (nosni dio ždrijela) i/ili ždrijela izravnim molekularnim virološkim metodama u koje spada RT-PCR (real-time polymerase chain reaction). Na početku epidemije većina se zemalja oslanjala na RT-PCR testove jer su se oni najbrže razvijali. RT-PCR vrlo je osjetljiva i specifična metoda i može dati pouzdanu dijagnozu prisutnosti virusne RNA već u roku od tri sata. Međutim za provođenje RT-PCR testova potreban je specijaliziran laboratorij, educirano osoblje ali potrebno je i vrijeme. 

Testiranje se provodi na temelju uputnice liječnika obiteljske medicine, a liječnici obiteljske medicine sami naručuju svoje pacijente na testiranje.

Svi zainteresirani koji se iz bilo kojeg razloga žele testirati na korona virus, a nemaju uputnicu liječnika obiteljske medicine, epidemiologa ili uputnice liječnika specijaliste, mogu se naručiti za testiranje uz obvezu plaćanja na broj telefona 043/247-203 Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko bilogorske županije u vremenu od 08,00 do 14,00 sati, najmanje 1 ( jedan ) dan ranije.
Cijena testiranja iznosi 500,00 kn.
Testiranje će se vršiti u dvorištu Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko bilogorske županije, Matice hrvatske 15 u Bjelovaru, od ponedjeljka do petka u terminu od 07,00 – 08,00 sati.
Sve informacije i obrasci dostupni su na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko bilogorske županije.