9.7 C
Bjelovar
Petak, 23 veljače, 2024
spot_img

Šok u komunalnom poduzeću: Necijepljeni radnici ne mogu napredovati

Nove vijesti

Može li poslodavac kazniti zaposlenika zbog odbijanja cijepljenja? U Ljubljanskom putničkom prometu (LPP) radnicima je rečeno da necijepljeni zaposlenici ne ispunjavaju uvjete za napredovanje. Radnicima se to ne čini poštenim, ali direktor misli drugačije, piše tportal.hr.

Dokument je usvojen na sjednici Vijeća radnika u putničkom prometu Ljubljana. Direktor je rekao da onaj tko nije cijepljen ne može napredovati. Vozaču autobusa koji ne želi biti imenovan to se ne čini poštenim:

“Smatram da je vrlo neprikladno, ako ne i protuzakonito, biti financijski oštećen promaknućem zbog toga, smatram da je to krajnje neprikladno ili čak podlo.”

Direktor LPP-a Peter Horvat kaže za RTV Sloveniju da je jedan od kriterija za napredovanje odnos prema kolegama:

„Ako ima 200, 300 ljudi koji bi mogli napredovati, oni imaju neke formalne uvjete, a 50 može napredovati, rekao sam da postoji i mogućnost da ćemo odlučivati ​​po drugim kriterijima da onaj tko je žestoki protivnik cijepljenja i tko ne želi nositi masku, tko se stalno buni protiv testiranja, ne može napredovati.”

Je li takva odluka ravnatelja zakonita? Iz Ministarstva rada odgovorili su da ne mogu komentirati pojedinačne slučajeve. Dodali su, međutim, da takve slučajeve treba procjenjivati ​​u svjetlu nediskriminacije.

Sudska praksa na ovom području još ne postoji, ali pravnici smatraju da necijepljene osobe na radnom mjestu ne treba sankcionirati, jer cijepljenje u Sloveniji nije obavezno.

“Kada je riječ o sprječavanju širenja koronavirusa, postoji uredba koja zaposleniku omogućuje alternativu. Odnosno, on odlučuje hoće li se pridržavati PCT uvjeta ili s druge strane samotestirati”, rekla je Ines Rostohar iz Pirca. Musar & Lemut Strle.

No, ako se necijepljena osoba ne želi testirati i nositi masku, poslodavac je može sankcionirati, objavio je tportal.hr..

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika