Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak na svom Facebooku se osvrnuo na informacije kako je Gradska plinara Zagreb opskrba (GPZO) u vlasništvu Grada Zagreba odlučila javnim ustanovama u vlasništvu Grada Zagreba (knjižnice, bolnice, muzeji, itd) ostaviti staru cijenu plina, a cjelokupno poskupljenje prebaciti na bolnice, knjižnice, vrtiće, muzeje drugih gradova gdje je GPZO distributer. Kako neke ustanove Grada Bjelovara za distributera imaju GPZO, dobile su već sada veće račune. Hrebak kaže kako je nakon konzultacija s pravnicima, odlučeno raskinuti anekse ugovora s GPZO te će ih Grad tužiti! Evo što je napisao na Facebooku…

“Ukoliko su ove informacije istinite, onda je to skandal koji će imati ozbiljne posljedice.

Naime, prema dostupnim dokumentima i informacijama, ispada da je Gradska plinara Zagreb opskrba (GPZO) u vlasništvu Grada Zagreba odlučila javnim ustanovama u vlasništvu Grada Zagreba (knjižnice, bolnice, muzeji, itd) ostaviti staru cijenu plina, a cjelokupno poskupljenje prebaciti na bolnice, knjižnice, vrtiće, muzeje… drugih gradova, koji nisu u Zagrebu ili su u vlasništvu države (pogledajte video prilog). I dok su te ustanove u drugim gradovima i općinama, a koje plinom opskrbljuje GPZO, već u studenome 2021. godine dobivali anekse ugovora s tri puta većom cijenom plina, ustanove u Gradu Zagrebu koje imaju istog opskrbljivača očito su sudeći po ovom prilogu RTL-a, ostale na istim cijenama, bez aneksa, jer ispada da je menadžment znao da nisu kupljene dovoljne količine plina po tada “normalnim” cijenama.

Srećom, grad Bjelovar je imao ugovore s drugim opskrbljivačima, izuzev dvije ustanove – bjelovarske Gradske knjižnice i Gradskog muzeja koje su dobile anekse s promijenjenim formulama izračuna cijene plina i to bez objašnjenja – što je rezultiralo povećanjem cijene za više od 300%.

Nakon konzultacija s pravnicima, odlučili smo RASKINUTI anekse ugovora s GPZO te ih TUŽITI!

Ako se pokaže da je istina da se namjerno diskriminiralo ustanove izvan Zagreba kao i državne ustanove i tvrtke u Zagrebu u korist ustanova Grada Zagreba kako bi se popravila šteta loših odluka ili je donesena sporna politička odluka o tome – onda je to ne samo skandalozno, nego sramotno.

Svim bjelovarskim poduzetnicima savjetujem da uzmu odvjetnike i ukoliko imaju uvjete, da tuže GPZO.”