Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u N1 studiju uživo komentirao  poskupljenje plina za građane.

“Računi građanima 1. travnja neće skočiti pet puta, neće ni sto posto. Doći će do korekcije računa, mi radimo da to bude što je moguće manje”, rekao je Ćorić.

“Želimo da građani dožive manji šok”

Kaže da Vladin plan još nije javno obznanjen jer će konačna cijena i subvencija ovisiti o tome kakva će biti cijena plina tijekom drugog i trećeg mjeseca.

“Idemo za time da se zaštiti najugroženija skupina građana. Naša pozicija je da uskočimo, uskočit ćemo, ali nećemo pošto-poto spašavati propalu poslovnu politiku.”, rekao je.

Vjeruje da će mjere biti adekvatno adresirane.

“Mislim da će Hrvatska nakon korekcije i na struji i na plinu imati znatno manju korekciju cijena od europskog prosjeka, a to je ono što želimo.

Želimo da naši građani dožive manji šok od onoga koji su doživjeli građani najvećeg broja europskih zemalja”, rekao je.

Šok će ipak morati doživjeti.

“Zato što je jednostavno cijena plina na svjetskog tržišu narasla nekoliko puta”, rekao je.

Komentirao je i cijene goriva.

“Očito je da opskrbljivači uviđaju da ova kontinuirana oscilacija na tržištima nosi potrebu kontinuiranih promjena cijena, a s druge strane očito su imali razumijevanja za trenutno visoke cijene u Hrvatskoj i odlučili ostaviti cijene ovaj tjedan, ovih baznih goriva.

Mi smo u komunikaciji, ali ne na način da možemo išta sugerirati, cijena se formira među njima. Ovaj tjedan će možda donijeti i pad cijena do sljedećeg utorka.

Pratit ćemo situaciju u ovom trenutku. Činjenica da već nekoliko tjedana imamo iste cijene baznih goriva je nešto što mislimo da ne zahtijeva našu reakciju. Ukoliko dođe do eskalacije na tržištu, mi ćemo reagirati, to je nedvojbeno”, rekao je Ćorić u N1 studiju uživo.