foto/Lorenzo Kocijan-Pacas

Bjelovarsko-bilogorska županija i ove godine subvencionirat će kamate poljoprivrednicima koji će podizati kredit za proljetnu sjetvu. Ugovor o kreditiranju potpisao je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić s predstavnicima šest banaka.

Župan Marušić kazao je kako je činjenica da su poljoprivrednici suočeni s povećanim cijenama repromaterijala za proljetnu sjetvu i da im je svaka pomoć u financiranju dobrodošla.

Županija je za ovu mjeru u svom proračunu osigurala milijun kuna.

– To je na razini prošle godine kada su bila odobrena 183 zahtijeva za kreditiranje proljetne sjetve, a naši poljoprivrednici su podignuli oko 31 milijun kuna kredita. Županija svakako cijeni rad poljoprivrednika i to je poruka koju sam jasno komunicirao od početka mandata i mislim da to na ovakav način potvrđujemo s konkretnim stvarima – istaknuo je župan Marušić prilikom potpisivanja ugovora.

foto/Lorenzo Kocijan-Pacas

Korisnici kreditiranja mogu biti fizičke i pravne osobe sa sjedištem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Regionalnom uredu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Pravne osobe koje kredit koriste za snabdijevanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava repromaterijalom moraju biti registrirane za trgovinu i distribuciju poljoprivrednog repromaterijala.

– Namjena kredita je nabava repromaterijala za proljetnu sjetvu u 2022. godini. Kreditirat će se nabava repromaterijala – sjeme, presadnice, zaštitna sredstva i gnojivo za proljetnu sjetvu ratarskih i povrtlarskih kultura. Najmanji iznos kreditiranja je 5.000,00 kn dok je najveći iznos kreditiranja 1.000.000,00 kn. Županija u potpunosti financira cijelu kamatu. To znači za naše poljoprivrednike da će oni dobiti sredstva, a cijelu kamatu će preuzeti županija. Javni poziv je otvoren od danas do 6. svibnja. Zahtjeve možete preuzeti u upravnom odboru za poljoprivredu ili na Internet stranicama županije. Upravni odjel za poljoprivredu svim našim poljoprivrednicima stoji na raspolaganju – kazao je županijski pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić.

foto/Lorenzo Kocijan-Pacas

Hrvoje Jerković, direktor Regionalnog centra sjeverna Hrvatska Zagrebačke banke, istaknuo je kako je ovo hvale vrijedan program koji se pokazao već dugi niz godina kao vrlo uspješan i vrlo koristan za poljoprivrednike.

– Poljoprivreda je jedna strateška grana na kojoj treba ustrajati i kojoj treba pomoći – zaključio je Jerković.