9.9 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
spot_img

Nakon škola, moguće testiranje i djece u vrtićima

Nove vijesti

Iako zasad nije u planu mjerom testiranja obuhvatiti i djecu u vrtićima, u ministarstvu i tu opciju ostavljaju otvorenom, piše Jutarnji list.

Nakon što vide efekte mjere u školama, razmotrit će, kažu, daljnje aktivnosti. Ministar Radovan Fuchs objašnjava kako je akcija s nabavom i distribucijom testova za školsku djecu prilično opsežan pothvat, a s druge strane, s malom je djecom ipak kompliciranije uzimanje uzoraka.

– Hajmo vidjeti hoće li ovo što smo osmislili donijeti rezultate, pa ćemo vidjeti dalje – rekao je Fuchs.

Ravnatelji dječjih vrtića skloniji su da se djecu ne testira i taj korak u startu smatraju besmislenim.

– To je delikatno pitanje. Roditelji su izbezumljeni od silnih samoizolacija, kao i zaposlenici vrtića. Mnoge su vrtićke grupe bile i dva puta u samoizolaciji. Roditelji su na izmaku snaga i da još moraju testirati djecu, to bi bilo kontraproduktivno i ne bi dalo posebne rezultate. Mislim da bi to bilo besmisleno, treba naći mjeru koja će što manje frustrirati roditelje – kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Pazin, Vesna Rusijan.

Kako je rekla za Jutarnji list ravnateljica Dječjeg vrtića Hvar, Sanja Ćurin, ni ona ne vidi smisao u testiranju vrtićke djece.

– Nikako, apsolutno ne. Roditelji će reći ono što žele reći. Netko će testirati djecu, netko neće, jednako kao što je bilo i s mjerenjem temperature. Roditelji su govorili napamet brojke i sve to nema smisla – smatra ravnateljica.

U Sindikatu radnika u predškolskom odgoju ne žele se očitovati o toj temi jer ona, kažu, ne ulazi u nadležnost sindikata. Ipak, predsjednica Sindikata, Iskra Vostrel Prpić, upozorava na alarmantne probleme djelatnika u vrtićima u doba covida.

– Nemamo odgajatelja, ljudi padaju s nogu, na izmaku su snaga. Pedijatri daju ispričnice za djecu bez da su ih pregledali i tu je velik prostor za manipulaciju pri izricanju mjera samoizolacija. Epidemiolozi su u jednom od vrtića otkrili da je u vrtićkoj skupini dijete koje je prije pet dana dobilo potvrđeni PCR test. Dakle, događaju se slučajevi da roditelji dovode pozitivnu djecu. Ne možemo osuditi roditelje, ali sve ovo je dominoefekt – ističe Iskra Vostrel Prpić, a piše Jutarnji list..

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika