foto/044 portal

U današnjoj akciji USKOK-a i policije prijavljeni su gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš, šef aerodromske policije Željko Bradić, te još jedna osoba zbog ozbiljnih malverzacija u Zračnoj luci Franjo Tuđman, objavio je telegram.hr.

Sumnja se naime da je Bradić gradonačelniku Ivanić Grada pogodovao, tako što je angažirao policajce da mu parkiraju automobil na službenom policijskom parkingu dok je ovaj odlazio na putovanja avionom. Tako Leš nije morao plaćati parking u zračnoj luci, a policajci su mu automobil istovremeno i čuvali na parkiralištu što je inače namijenjeno samo za njihova službena vozila.

Angažirao policajce za gradonačelnika

Bradić je na to, prema tvrdnjama USKOK-a pristao, te je u više navrata angažirao svoje podređene da se bave gradonačelnikovim vozilom. Preuzeli bi ga pred zgradom zračne luke i odvezli na službeni policijski parking. Kada bi se Leš vraćao s puta policajci su mu vozilo dovezli ponovno pred zgradu zračne luke.

Osim toga načelnika Bradića tereti se i da je od 1. travnja 2021. do 27. siječnja ove godine omogućavao još jednom okrivljeniku da bez nadzora unosi robu u zemlju preko zračne luke.

Šaner izbjegao carinu

Na taj način izbjegnuta je granična kontrola, pa je tako osumnjičeni 56-godišnjak u više navrata po povratku iz Istanbula u Hrvatsku uspio izbjeći carinski nadzor prtljage u kojoj je nosio odjevne predmete i obuću s neoriginalnim oznakama raznih robnih marki. Očito je riječ o šaneru jer je utvrđeno da je robu prodavao na crno u Hrvatskoj.

“Na taj način omogućio mu je i izbjegavanje naplate dužnih carinskih davanja odnosno oduzimanja krivotvorene robe i pokretanja prekršajnog postupka protiv njega”, navodi USKOK koji je određivanje istražnog zatvora zatražio samo protiv Bradića, piše telegram.hr.

Gradonačelnik trgovao utjecajem

Bradić je rješenjem načelnika Policijske uprave zagrebačke Marka Rašića odmah udaljen iz službe zbog sumnje u počinjenje težih povreda službene dužnosti. “Protiv njega će u zakonskom roku biti podnijet zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka nadležnom Disciplinskom sudu u Zagrebu”, potvrdila je PU zagrebačka.

USKOK Željka Bradića tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, dok je trgovac odjećom prijavljen da ga je na to potaknuo. Gradonačelnik Ivanić Grada osumnjičen je pak za trgovinu utjecajem.