Foto: Vesna Ruklić

Održan je tradicionalni susret gradonačelnika Grada Čazme Dinka Piraka i njegovih suradnika sa župnicima čazmanskog dekanata, koji brinu o župama i sakralnim objektima.

Na početku susreta gradonačelnik Dinko Pirak rekao je kako je suradnja župa s područja Grada Čazme i gradske uprave u proteklih godinu dana bila na jako dobrom nivou, osobito kada se uzmu u obzir okolnosti od prošle godine gdje nas je pandemija oštetila u mnogočemu.

– Suradnja sa župnicima je na jako dobrom nivou. Zajednički pokušavamo riješiti neke probleme koji se tiču naših župa i objekata. Imali smo nesreću da nas je pored pandemije snašao i potres, pa imamo i tu dodatnih problema i oštećenja na gotovo svim sakralnim objektima – kazao je Pirak.

Foto: Vesna Ruklić

Župnici su upoznali gradonačelnika sa svojim planovima i potrebama te problemima s kojima se susreću u održavanju sakralnih objekata te mu zahvalili na pomoći i kooperativnosti. Čazmanski župnik i dekan čazmanskog dekanata preč. Dubravko Lauš suradnju s Gradom je ocijenio vrlo dobrom.

Što se tiče obnove crkve Svete Marije Magdalene u Čazmi, ono što je bilo planirano od radova u većem dijelu je i obavljeno, a ti intenzivni radovi na obnovi protegnut će se i na ovu godinu. U planu je sanirati štetu koja je nastala od potresa za što je za sredstva aplicirano na natječaj Ministarstva kulture i medija. Nastavlja se obnova i oltara u crkvi i orgulja što je bilo u planu i prije potresa.

– Mi smo i prošle godine dobili sredstva od Grada Čazme s kojima smo uspjeli osigurati onaj dio koji nam je falio. Tako da svake godine, malo po malo, u fazama uspijemo realizirati što smo predvidjeli i zacrtali za godinu, pa smo to uspjeli i u 2021. godini – istaknuo je preč. Lauš.

Foto: Vesna Ruklić

Riječima dekana pridružio se i župnik Župe svetog Nikole Biskupa iz Miklouša, Ivan Tomak koji je zahvalio gradonačelniku Piraku i gradu na suradnji i pomoći.

– Naša crkva u Mikloušu nije stradala od potresa, nema nikakvih pukotina, ali radili smo na drugim projektima vezanima uz crkvu. Crkva u Martincu je dosta zahtjevna za obnovu, sam grad i župa to financijski ne mogu, te se nadam da ćemo se moći osloniti na neki fond za obnovu – kazao je vlč. Tomak.

Stjepan Levanić župnik župe u Vrtlinskoj također je upoznao gradonačelnika Piraka s oštećenjima na crkvi u Vrtlinskoj i planovima obnove.

– Kompletno su napravljeni radovi oko utvrđivanja štete, čekamo kada bude mogućnost da krenemo u sanaciju župne crkve. Što se tiče kapela na području župe one nisu oštećene – istaknuo je vlč. Levanić.