Na stranicama HZJZ-a osvanula je odluka o obaveznim COVID potvrdama u svim zdravstvenim ustanovama. Novinari su pitali glasnogovornicu Ministarstva zdravstva je li se to odnosi i na pacijente primarne zdravstvene zaštite. Ona ih je uputila na MUP gdje su rekli kako sve ostaje po starom. Potvrdio je to i kasnije sam ministar Beroš.

Beroš je kazao da je došlo do pogrešnog tumačenja odluke nacionalnog Stožera, koju je potpisao potpredsjednik Vlade Davor Božinović, a tiče se Odluke o provođenju posebne sigurnosne mjere u zdravstvu, koju su dužne provoditi sve zdravstvene ustanove.

‘Izmjena za pacijente nema i sve je kako je bilo i ranije. Dakle svi pacijenti koji dolaze u primarnu zdravstvenu zaštitu, kod stomatologa, na hitni prijem… ne trebaju predočiti covid potvrdu. To se traži, kao i ranije, za pacijente koji će biti hospitalizirani primjerice zbog elektivnih zahvata i pratnje na porodu. Znači sve je ostalo potpuno isto i zdravstvena zaštita je osigurana i dostupna svima, a ovo su prilagodbe zakonskim odredbama’, kazao je za Jutarnji list Beroš.

Slično je rekao i prvi čovjek Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. ‘Nšta se po pitanju COVID-potvrda u zdravstvu ne mijenja, sve ostaje kao i do sada’, potvrdio je za Večernji list Božinović.