foto/Hrvatska demokratska zajednica

Prema redovitom istraživanju Crobarometar, koje objavljuje Nova TV, a u njemu je sudjelovalo nešto manje od tisuću ispitanika, Hrvatska demokratska zajednica u siječnju je ostala prvi izbor ispitanih u ovoj anketi. Mjesec završavaju s 30,4 posto potpore.

SDP je drugi po snazi prema ovom istraživanju i zabilježio je blagi rast u odnosu na prošlui mjesec. Stranku Peđe Grbina sad simpatizira 13,5 posto ispitanika. Politička platforma Možemo treća je po snazi, a nju podržava 9,4 posto ispitanika. Četvrti je MOST sa portškom od 8,8 poto ispitanika, a iznad praga je još i Domovinski pokret, kojeg podržava šest posto ispitanih.

Ispod izbornog praga, prema Crobarometru, ostali su stranka CENTAR (2,3 posto), IDS (1,8 posto), Fokus (1,6 posto) te HSU i Radnička fronta sa identičnom podrškom (1,2 posto). HNS je mjesec završio na jedan posto, a ostale stranke su ispod jedan posto i zajedno imaju 6,1 posto. Neodlučnih je sada 16,8 posto i treći mjesec su u padu.

Istraživanje sugerira da većina građana nije zadovoljna radom Vlade. Bilježi se najveći skok nezadovoljnika u godinu dana – 66 posto. Uz Vladu je 28 posto ispitanika, a ne zna što bi odgovorilo njih 6 posto. Samo birači HDZ-a, njih 78 posto, vjeruju Vladi. Najveću potporu Vlada može dobiti među biračima iznad 60 godina, a najviše kritike ima među biračima od 31 do 44 godine.

Predsjednik i dalje najpopularniji političar

Zoran Milanović i dalje je najpopularniji političar. O njemu pozitivan dojam ima 52 posto birača, a negativan 42 posto. Malo je popularniji među starijim biračima iznad 60 godina u Zagrebu i okolici, a recimo može računati i na 37 posto birača HDZ-a koji o njemu imaju pozitivan stav.

Tomislav Tomašević je na drugom mjestu s 48 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 34 posto misli suprotno. I on ima potporu među starijim biračima u Zagrebu i okolici, a i može računati na 40 posto birača HDZ-a.

Ivan Penava je na trećem mjestu s 37 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a isti je broj i onih koji misle negativno. Također veću potporu ima među starijim biračima u Slavoniji, a tu je i 44 posto birača HDZ-a koji o njemu imaju pozitivan stav. Zapravo, među biračima HDZ-a on je treći izbor.