Vijećnici Gradskog vijeća Grada Bjelovara na svojoj 8. sjednici koja je održana jučer donijeli su Odluku o dopunama Odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Bjelovara.

Obrazlažući razloge ove Odluke gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak kazao je kako u gradu očekuju alokaciju od nekih 200 milijuna kuna za ITU mehanizam, integrirana teritorijalna ulaganja. U tu svrhu potpisani su i ugovori s dodatne četiri općine, Štefanjem, Velikim Trojstvom, Rovišćem i Kapelom kako bi se osnažila priča.

Također, osnovano je i koordinacijsko i partnersko vijeće te u nadležnom ministarstvu odrađeno niz sastanaka.

Jedan od uvjeta je i da Grad Bjelovar ima ustrojen ITU odjel, koji mora biti zasebno tijelo unutar Grada Bjelovara koje će se baviti projektima ITU mehanizma.

– Projekte će pripremati sadašnji EU tim, zajedno s ostalim stručnim službama Grada Bjelovara, dok će ITU odjel biti poveznica između ministarstva i Gradske uprave, takve su instrukcije koje smo dobili. Neće ovdje biti nekih novih radnih mjesta, već ćemo u okviru postojećih kapaciteta gradske uprave zatvoriti ovu priču do raspisivanja novih natječaja koje očekujemo u idućih nekoliko mjeseci. Privremeno ćemo odabrati najiskusnije službenike koji će odrađivati te poslove. Odabir novih službenika izvršit će se putem javnog natječaja, pri čemu ćemo se voditi stručnim referencama i ljudima koji znaju obavljati taj posao – pojasnio je gradonačelnik Dario Hrebak i dodao kako je ITU mehanizam itekako važan za Bjelovar, ponajviše u strateškom smislu. Na njega Grad može prijaviti sve projekte koje ne može uklopiti u ostale natječaje.

Sabina Oltra – Botinčan (Damir Bajs NL) u raspravi je pitala postoji li mogućnost da se u Gradu napravi odsjek u Upravnom odjelu za gospodarstvo zbog racionalizacije troškova, kako je to napravljeno u nekim drugim gradovima?

Odgovarajući vijećnici, Hrebak je kazao kako su si upravo to pitanje i sami postavili ali da drugi gradovi imaju puno više osnovanih odjela od Grada Bjelovara. Bila je ideja da ga se stavi u sklopu odjela za gospodarstvo, ali ta je ideja propala jer u sklopu tog odjela se nalazi EU tim, što dovodi do sukoba interesa.

U ovom trenutku Grad Bjelovar ima 75 djelatnika i osnivanjem novog odjela Hrebak je vijećnicima zagarantirao da će biti zaposleno samo dvoje novih ljudi.

Oporbenog vijećnika Damira Bajsa brinu nova zapošljavanja, visina plaća, postoje li koalicijski dogovori između HDZ-a, HSLS-a i ABB-a i postoji li akt u Gradu Bjelovaru koji “dopušta” osnivanje novih odjela.

– Osnivanje novog odjela je jedna ozbiljna stvar, donosi zapošljavanje novih djelatnika i nove plaće jer plaća pročelnika nije jednaka prosjeku plaća u gradskoj upravi. Ja sam mislio možda odagnati da se radi o nekom koalicijskom dogovoru između HDZ-a, HSLS-a, možda i ABB-a. U ovom trenutku ne vidimo razlog da bi podržali ovu odluku jer se na primjeru drugih gradova u Hrvatskoj pokazalo da je moguće biti u odsjeku jer odjel nije uvjet – rekao je Damir Bajs (NL Damir Bajs).

– Ako bi netko trebao najmanje govoriti o plaćama, broju zaposlenih, racionalizaciji to ste upravo vi. Kolegica koja dolazi iz vaše stranke je postavila vrlo dobro i pametno pitanje, za razliku od vas koji ovako dobru priliku želite u potpunosti ispolitizirati i to na sebi svojstven način, namjerno manipulirate. Pričate o velikim troškovima, pa što i da jesu, kada su svi pokriveni od strane EU fondova. Vi se brinete za pretjerana zapošljavanja i govorite o kupovini koalicijskih partnera. Pozapošljavali ste im sve po županiji od kćeri, kumova, svi rade po županiji. Hoćemo prezimena i imena? Nemam ja straha ni to reći. Tko vam je bila pročelnica za obrazovanje, gospodine Bajs? Dajte molim vas, imajte barem obraza na ovakvim temama ipak malo povući ručnu – odgovorio je Hrebak te još jednom pojasnio vijećniku Bajsu razloge zašto se Grad odlučio za osnivanju odjela, a ne odsjeka.

– Radite famu od nečega što nije fama, a najbolje mi je kad bi besposlen pop jariće krstio. Idemo s argumentacijom, nema problema, kolegica je dobro postavila pitanje treći put je hvalim, to je bila naša neka nedoumica. Napravili smo najbolje što možemo. Nekad se smatram ludim, netko tko je to radio mi spočitava da to radim, a mi to nismo pet godina radili, neću vam to dopustiti da pokušate izvrnuti istinu. Vi ste bili ti koji ste pozapošljavali sve svoje iz vlakić koalicije. Pa koliko ih ima, natrpali ste ih tamo da sad u županiji nemaju ni za kikiriki. Županija kad treba negdje platiti ručak, Grad ga plati u kakvom ste stanju ostavili Županiju i sad bi vi meni pametovali kako bismo mi trebali koji smo štedljivi. Samo nas pustite da radimo ono što najbolje znamo i nemojte pokušavati s tim spinovima, nećete time ništa postići. Rezultat toga je bio ono što se dogodilo – mi smo dobili koliko smo dobili, a vi ste poslani u ropotarnicu povijesti –rekao je Hrebak odgovarajući Bajsu.

Vijećnici su odluku o dopunama Odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Bjelovara donijeli s trinaest glasova za, tri protiv i jednim suzdržanim.