Javna vatrogasna postrojba Grada Čazme ima novog vatrogasnog zapovjednika.

Njegovo imenovanje rezultat je završenog javnog natječaja, a iskusni operativac izabran je na čelno mjesto.

Naime, nakon odlaska dugogodišnjeg zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Čazme Josipa Hegera na novu dužnost, njegovo mjesto preuzeo je Tihomir Brnjanec.

Novi zapovjednik dobro je upoznat kako funkcionira čazmanska Javna vatrogasna postrojba s obzirom na dosadašnju funkciju zamjenika zapovjednika.

Osim nabavke novih vozila, opreme i poboljšanja kvalitete funkcioniranja same postrojbe Brnjanec je pred sebe stavio brojne planove, a jedan od njih je gradnja dodatnog objekta, tj. spremišta.

– Prvenstveno moramo razmišljati o proširenju objekta u kojem smo trenutno smješteni s obzirom na to da nam je dio vozila još uvijek smješten na staroj lokaciji u prostoru Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čazma, kako ne bi bila vani. U razgovoru s našim osnivačem Gradom Čazma plan je da se krene u izradu idejnog projekta da vidimo u kojem smjeru bi išlo to proširenje. Nadamo se i da će biti poziva na neki od fondova kako bi to kandidirali i da nam netko pomogne u izgradnji tog prostora – kazao je Brnjanec.

Osim područja Grada Čazme Javna vatrogasna postrojba na poziv glavnog županijskog zapovjednika izlazi i na područje Općine Ivanska i Štefanje ali i gdje je to potrebno kako bi se pružila pomoć.

Što se tiče broja intervencija na području Grada Čazme njihov broj se iz godine u godinu smanjuje.

– Tendencije su da svake godine imamo sve manje požara pogotovo što se tiče otvorenih prostora. Ljudi su postali oprezniji i više paze kada vrše neka spaljivanja i čišćenja poljoprivrednih prostora. Što se tiče tehničkih intervencija one ovise o godini, je li sušna ili kišovita. Sve skupa u prošloj godini smo imali manje intervencija nego u 2020. godini i za sada je to zadovoljavajuće – kaže Brnjanec.

I dok neke Javne vatrogasne postrojbe muku muče s pronalaskom profesionalnih vatrogasaca to u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Čazme nije slučaj. U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Čazme ima sedamnaest zaposlenih od toga je šesnaest profesionalnih, operativnih vatrogasaca.

– Naše susjedne Javne vatrogasne postrojbe većinom imaju problem u pronalasku mladih vatrogasaca. Nas za sada ima dovoljno, mada bi uvijek htjeli da nas ima više kako bi nam bilo lakše raditi. Vidjet ćemo što nam nosi budućnost, ali nadamo se da ćemo i povećati taj broj djelatnika – dodao je Brnjanec.