U iduće četiri godine osigurano je 300 milijuna kuna za projekt „Provedba sustava vaučera za obrazovanje odraslih“ koji započinje 1. travnja 2022. Tim povodom je Zajednica za obrazovanje odraslih Hrvatske gospodarske komore organizirala dvodnevnu konferenciju kako bi povezala sve ključne dionike projekta te informirala svoje članice i zainteresirane ustanove za obrazovanje odraslih o tome kako se mogu akreditirati i postati ustanove gdje će se vaučer moći koristiti.

„Vaučere za obrazovanje moći će koristiti zaposlene i nezaposlene osobe koje zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći zaposlenje ili im u nedostatku vještina prijeti gubitak postojećeg  zaposlenja. Dodjelom vaučera osigurava se stjecanje potrebnih vještina na brz i učinkovit način, a naglasak je na individualnim potrebama korisnika koji mogu birati obrazovni program i ustanovu koju žele pohađati. Dodijeljeni vaučeri moći će se koristiti u akreditiranim ustanovama za obrazovanje odraslih“, uvodno je pojasnio savjetnik predsjednika HGK Petar Mišević, dodavši kako će hrvatsko gospodarstvo kroz ovaj projekt dobiti višu razinu kompetencija i znanja, kako bi bilo globalno konkurentnije. 

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Tomislav Paljak, naglasio je kako je Zakon o obrazovanju odraslih jednoglasno donesen u Saboru, što dovoljno govori o njegovoj važnosti. „Sretan sam što smo se intersektorski našli na ovoj priči jer naši ljudi, u odnosu na europski prosjek nisu skloni raditi na sebi i nadgradnji svog obrazovanja. Jedan od glavnih razloga za to je nedostatak financijskih sredstva. Zato sam siguran da će vaučeri u tom smislu jako dobro doći“, poručio je Paljak. 

Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, detaljnije je prezentirao projekt istaknuvši kako će prosječna vrijednost vaučera iznositi 10 tisuća kuna po osobi, odnosno da se mjerom planira obuhvatiti 30.000 ljudi. 

„Korisnici sustava vaučera bit će nezaposlene osobe, od čega minimalno 12.000 dugotrajno nezaposlenih, kao i zaposlene osobe koje su zbog uvođenja novih tehnologija ili prelaska na zelenu proizvodnju i gospodarstvo suočene s mogućnosti gubitka posla ili žele promijeniti karijeru. Trajanje programa obrazovanja putem vaučera ne može biti duži od šest mjeseci, a osoba nakon odobrenja zahtjeva ima na raspolaganju šest mjeseci za njegovu aktivaciju“, pojasnio je Vidiš, uz napomenu kako se radi o dugoročnoj priči koja će dati novi zamah obrazovanu odraslih u Hrvatskoj.