-2.9 C
Bjelovar
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_img

Hrebak na 8. sjednici Gradskog vijeća Grada Bjelovara: Projekata kao za pola Pelješkog mosta!

Nove vijesti

Danas je u Kulturnom i multimedijskom centru održana 8. sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara. Počela je Aktualnim satom  na kojem je osam vijećnika postavilo pitanja.

Prvi je bio Igor Crnomarić koji je postavio pitanje gradonačelniku Hrebaku, a zanimalo ga je nešto više o parku koji bi se trebao nalaziti uz novi Gradski stadion.

Hrebak je podsjetio kako je Grad dobio parcelu bivše vojarne na Logoru te da će stadion dominirati tim prostorom. Staro drveće neće se rušiti, a na prostoru koji je vezan za stadion uredit će se zelene površine, no u planu je uređenje još nekoliko lokacija u gradu.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

– Planiramo na sjeveru grada dodatne zelene površine napraviti, blizu Ulice Viktora Bubnja. Svjesni smo da se sjever grada širi i da tamo živi dosta mladih obitelji s djecom i mislim da bismo tamo trebali usmjeriti snage i prioritete da se tamo zelene površine dodatno urede – rekao je Hrebak i dodao kako je Grad nedavno s jednom zagrebačkom tvrtkom potpisao ugovor za izradu zelene infrastrukture Grada Bjelovara.

Ante Topalović je u nastavku Aktualnog sata predložio da se ide u izmjene Poslovnika Gradskog vijeća kako bi se spriječilo ono što se u velikoj mjeri radi u ovom mandatu, a to je da neki vijećnici imaju potrebu komentirati nešto što je u nekoj drugoj točki dnevnog reda ili uopće nije na  dnevnom redu. Smatra da se promjenom Poslovnika treba natjerati vijećnike da budu uredniji u svom radu.

Ante Topalović / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Ovaj prijedlog podržao je i gradonačelnik Hrebak koji je rekao kako bi bilo dobro da se nađu predstavnici klubova zastupnika i da se usuglase oko ovog prijedloga. Hoće li do toga doći vidjet ćemo u budućnosti.

Ivan Vlašić imao je  dva pitanja i jedan prijedlog. Zanimalo ga je zašto na križanju Ivanovćanske ulice, koja je nedavno uređena i Pere Biškupa nema pješačkog prijelaza? Drugo pitanje se odnosilo na spoj nogostupa s Ulice Pere Biškupa i obilaznice gdje je pola nogostupa neprohodno. Predložio je i da se kraj novog Gradskog stadiona napravi teretana na otvorenom.

Što se tiče pješačkog prijelaza u Ivanovćanskoj on će biti iscrtan kada se završi potpuno uređenje ulice jer se još trebaju iscrtati pješačke i biciklističke staze, dok će problem s neprohodnošću nogostupa riješiti gradske službe. Što se tiče prijedloga za teretanu na otvorenom, uzet će se u razmatranje.

Đurđica Ćasar pitala je u kojoj je fazi izgradnja VI. Osnovne škole?

Odgovor je dao pročelnik Mateković koji je kazao kako se ovaj projekt više ne vodi kao izgradnja VI. Osnovne škole već kao izgradnja IV. Osnovne škole – Područne škole sjever. Dok se čeka odgovor Ministarstva otkupljeno je dodatno zemljište za što je Grad izdvojio gotovo 1,4 milijun kuna, a trenutno je u fazi izdavanje dozvole za pristupnu cestu i ostalu infrastrukturu za potrebe buduće škole koja bi trebala biti gotova za dvadesetak dana. Nakon još nekoliko prikupljenih suglasnosti nakon toga, Mateković dodaje da bi za 2 mjeseca mogla biti gotova i dozvola za izgradnju škole i sportske dvorane. Financiranje izgradnje trebalo bi ići iz Nacionalnog fonda za oporavak i otpornost.

Mateo Horvat pitao je gradonačelnika Hrebaka hoće li Grad tražiti novu studiju isplativosti za Terme Bjelovar budući da će se Terme graditi i u Kloštru Podravskom?

Gradonačelnik Hrebak je u dužem izlaganju još jednom ponovio činjenice o projektu Termi, dok je konkretan odgovor što se tiče studije isplativosti dao pročelnik za gospodarstvo Davor Sušak.

– Grad Bjelovar planira napraviti studiju isplativosti čim se za to steknu uvjeti. Uskoro će biti gotov troškovnik koji je u izradi i dok iziđe u javno savjetovanje natječaj Ministarstva turizma gdje će točno odrediti postotke mogućeg financiranja, na temelju tih podataka će se moći napraviti studija isplativosti – rekao je Sušak.ž

Jasna Višnjević / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Jasnu Višnjević zanimalo je je li se tko javio na natječaj za prodaju zemljišta u Ulici Krste Frankopana i predložila da  ukoliko se raspiše novi natječaj, zemljište ponudi svim investitorima, a  ne samo iz IT sektora.

Pročelnik Sušak odgovorio je kako se nitko nije javio na natječaj da se slaže da se u novom natječaju ponudi zemljište i ulagačima iz ostalih sektora, ali da djelatnost bude u skladu s prostornim planom.

Damir Bajs ponovno je postavio pitanje vezano uz ugovor s tvrtkom Produzzione Eco i zemljištem koje je ta tvrtka dobila za svoju djelatnost. Zašto ugovor s njima nije raskinut ili produžen, zanimalo je Bajsa. Drugo pitanje koje je postavio je koliko će poskupjeti odvoz otpada za građane i tvrtke u Bjelovaru?

Damir Bajs / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Što se tiče situacije s tvrtkom Produzzione Eco ona se žalila Ministarstvu graditeljstva na odbijenicu koja je za njihovu djelatnost stigla iz Grada, te će se nakon odluke Ministarstva donositi nove odluke.

Odgovor o cijeni odvoza otpada dao je predsjednik uprave Komunalca Ivan Ivančić koji je rekao da se za kućanstva ne mijenja ništa te da je i dalje fiksni iznos koji je bio i prije 35,14 kn. Poslovni korisnici ostaju na cijeni od 176 kuna, no tu dolazi do malih promjena, pa će olakšice dobiti oni poslovni subjekti koji koriste manje spremnike i nemaju toliko otpada.

Predsjednik uprave Komunalca Ivan Ivančić / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Mario Holiček postavio je pitanje zašto još nije napravljeno 200 metara nogostupa u Križevačkoj ulici te je tražio pojašnjenje od gradonačelnika Hrebaka o najavljenim milijunima iz ITU mehanizma za Grad Bjelovar.

Ivan Ivančić je odgovorio o nogostupu u Križevačkoj i rekao kako je u planu bila samo rekonstrukcija i izgradnja nogostupa  tamo gdje se gradila kanalizacija.

Govoreći o novcu iz ITU mehanizma Hrebak je rekao kako će oni doći tek za dvije godine, no u Bjelovaru će se do tada realizirati projekti od više stotina milijuna kuna vrijednosti, gotovo kao pola Pelješkog mosta.

– za ITU bi  nam trebalo biti alocirano oko 200 milijuna kuna i onda mi izabiremo projekte koje hoćemo. Naš plan je da sve projekte koje možemo  isfinanciramo kroz druge izvore, a sve što ne uspijemo ide na ITU mehanizam. Takav nam je plan – rekao je Hrebak.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Mario Holiček / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika