Jedan dio ovogodišnjeg proračuna Općine Desinić namijenjen je kupnji građevinskog zemljišta za mlade jer će se putem javnog natječaja mladim obiteljima dijeliti besplatna građevinska zemljišta s priključcima i prilaznom cestom, javlja Radio Stubica.

– To će biti na području Desinića i Velike Horvatske, uz glavnu cestu, gdje želimo stvoriti jedno novo naselje. Za sada bismo kupili 4500 četvornih metara zemljišta i napravili parcelaciju, da dobijemo šest gradilišta od po nekih 700 četvornih metara. Uvjet će biti da oni koji na natječaju dobiju zemljište, moraju u roku od tri godine izgraditi nekretninu, a kroz deset godina neće je smjeti prodavati – rekao je načelnik Zvonko Škreblin.

Uz ovu novu mjeru, nastavit će se i mjera s kojom je Općina krenula prošle godine, a kojom se mladim obiteljima sufinancira kupnja ili gradnja prve nekretnine. Visina te subvencije je povećana te sada iznosi 25.000 kuna.

Navedene demografske mjere odnose se na mlade obitelji, ali i na mlade samce koji planiraju zasnovati obitelj, a uvjet je da imaju prebivalište na području općine Desinić ili da se dosele i prijave svoje prebivalište na područje općine.