foto/Hrvatska zajednica općina

Hrvatska zajednica općina neprofitna je, nevladina i nestranačka organizacija, utemeljena na načelu dobrovoljnog udruživanja, koju su osnovale hrvatske općine s ciljem promocije i zaštite svojih interesa. Zajednica je u 2021.godini okupljala 328 općina iz svih 20 županija.

Temeljni cilj Hrvatske zajednice općina je zastupanje interesa i potreba članica kao i promicanje afirmativnih stavova kada su u pitanju općine.
Isto tako Zajednica otvara mnoga pitanja i nameće se kao aktivan partner unutar društvenog i političkog spektra te zagovara delegiranje nadležnosti u području poput osnovnoškolskog obrazovanja i primarne zdravstvene zaštite i posebice fiskalne decentralizacije.

Nakon provedenih izbora Hrvatska zajednica općina dobila je novo vodstvo. Za predsjednika je izabran načelnik Općine Konavle, Božo Lasić.
Zamjenik predsjednika je načelnik Općine Jakšić, Ivica Kovačević, a dopredsjednici su Slavko Prišćan (načelnik Općine Rovišće), Zlatko Fumić (načelnik Općine Brinje) te Glorija Paliska (načelnica Općine Raša).