Foto: Lorenzo Kocijan Pacas

U tijeku su radovi u sklopu aglomeracije, odnosno rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije u više gradskih ulica, a među njima je i šetnica, žila kucavica gradskog društvenog života – korzo. Nakon završenih podzemnih radova, na proljeće bi, bude li sve išlo prema planu, trebali krenuti radovi na uređenju gornjeg dijela korza. Kako bi u konačnici korzo trebao izgledati, na konferenciji za medije govorili su zamjenik bjelovarskoga gradonačelnika Igor Brajdić te predstavnik tvrtke B-projekt Igor Barbarić.

Kako se moglo čuti neće biti riječ o kaldrmi o čemu se pričalo u javnom prostoru, već će korzo biti opločen betonskim opločnicima lučnog oblika  čije fuge će biti ispunjene polimer-betonskom ispunom tako da neće biti ni sklisko, niti će propadati štikle, niti će biti teško voziti dječja kolica – rekao je Igor Barbarić iz tvrtke B-projekt. Bit će postavljeno tri vrste opločnika. Betonski opločnici lučnog oblika bit će postavljeni u središnjem dijelu u širini od 6,7 m. Uz objekte s lijeve i desne strane bit će postavljeni opločnici kombiniranog formata, kao zamjena za opeku i svijetlo-sivi opločnici će biti postavljeni kod katedrale.

Igor Barbarić, B-PROJEKT / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

– Izbor opločnika nije pao s neba već je rađen konzervatorski elaborat gdje je cjelokupna povijest opločenja grada uzeta u obzir i  opločnici su odabrani u dogovoru s Ministarstvom kulture. Bitno je naglasiti i da će korzo biti u jednoj ravnini i neće više biti rubnjaka koji stvaraju problem i za dječja kolica i za invalidne osobe – kazao je Barbarić i dodao kako će i odvodnja biti najmodernija, ne s klasičnim slivnicima već će biti izvedena linijska odvodnja koja će biti gotovo nevidljiva.

Cijena uređenja korza je 11,5 milijuna kuna, a radit će se kroz tri etape kazao je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

– Od gimnazije do DM-a je prva etapa. Imamo 4 mjeseca za završiti s uporabnom dozvolom. Druga etapa ide od DM-a do Zagrebačke banke i treća etapa od Zagrebačke banke do čitaonice tako da ugostitelji neće morati u isto vrijeme svi micati svoje terase. Na sve smo mislili i pazili na svaki detalj. Bit će fugirano i ni blizu neke kaldrme nego jedan lijepi korzo kakav Bjelovar i Bjelovarčani zaslužuju – rekao je Brajdić.

Što se tiče vožnje po korzu automobilima, bit će ograničeno vrijeme za dostavu i smanjit će se sigurno za pola  dosadašnja mogućnost prometovanja automobilima, dok za vožnju biciklom po korzu još nema određenog stava. Planira se posaditi i još dodatnih četrdesetak stabla bagrema kako bi korzo bio još zeleniji.

Uređenjem korza zadovoljni su i ugostitelji koji zapošljavaju na cijelom korzu više od 100 radnika, a najviše su zadovoljni odlukom konzervatora koja se tiče izgradnje terasa uz ugostiteljske objekte kazao je ugostitelj Darko Čani. – Tu nas je Grad jako puno podržao i s konzervatorima smo zadovoljni zato što su nam dali da imamo takve terase kakve su do sada bile nemoguće ali sada smo u dogovoru s Gradom i konzervatorima dobili dozvole i možemo puno napraviti – rekao je Čani.

Darko Čani / foto: Lorenzo Kocijan Pacas