foto: Lorenzo Kocijan

Od ovog utorka cijepljenje građana na covid-19 u Bjelovaru je organizirano u prizemlju nove zgrade Opće bolnice. Cijepljenje, za koje nije potrebna prethodna najava građana, organizira Dom zdravlja BBŽ u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu i to:

utorkom od 8 – 12 sati,

srijedom od 15 – 19 sati,

četvrtkom od 8 – 12 sati,

subotom od 9 – 14 sati.

– Drago mi je das mo mogli pomoći u organizaciji cijepljenja da nam ljudi ne budu na hladnom, kiši ili snijegu. Dobro surađujemo s Hitnom i Domom zdravlja i mislim da u ovom lijepom prostoru možemo ponuditi ugodnije cijepljenje i pozivamo sve da s cijepe, nije potreban upis – kazala je dr. Sanela Grbaš-Bratković v.d ravnatelica Opće bolnice Bjelovar koja je dodala I kako je zadnjih dana zabilježena pojava korone među djelatnicima Opće bolnice, no sustav je stabilan I sve normalno funcionira.

dr. Sanela Grbaš-Bratković v.d ravnatelica Opće bolnice Bjelovar / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Na području županije zabilježena je pojava omikrona potvrdila je epidemiologinja Sanja Smolčić, zamjenica v.d. ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo koja je dodala kako se dnevno bilježi preko 100 novih slučajeva zaraze među kojima prevladava radno aktivno stanovništvo.

– Škola je tek počela i bilježimo veći broj oboljelih među djecom, uglavnom je riječ o srednjoškolcima gdje do zaražavanja nije došlo u samoj školi, ali to olakšava samo širenje virusa. Imamo povećan broj oboljelih i među zdravstvenim djelatnicima i među korisnicima i djelatnicima nekih domova za starije. Na žalost među oboljelima imamo i osoba  koje su cijepljene. To nije velik broj, ali ono što je bitno ta reći da je kod njih klinička slika ipak znatno blaža – kazala je Smolčić.

dr. Sanja Smolčić, zamjenica v.d. ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

S obzirom da se broj zaražene djece povećava zamjenica župana Marija Jungić koja je danas posjetila punkt za cijepljenje u Općoj bolnici odgovorila je na pitanje razmatra li se možda ponovno online nastava u županijskim školama

– Stožer civilne zaštite prati brojke i u skladu s tim će donositi preporuke. Nismo za to da se cijele škole zatvaraju i da se ide na online. Pratit ćemo situaciju i ako u pojedinim školama dođe do povećanog broja oboljelih učenika, onda ćemo na tu školu primjeniti odluku o uvođenju online nastave. Ako bude potrebno možemo razmisliti o cijelom obrazovnom sustavu županije – rekla je Jungić.

zamjenica župana Marija Jungić / foto: Lorenzo Kocijan

Bjelovarsko – bilogorska županije se ne može pohvaliti visokom procijepljenošću stanovnika, a tu posebno valja izdvojiti dvije općine Zrinski Topolovac i Đulovac.

– Žao nam je da je tako, očito da povjerenje građana u tim općinama u cijepivo nije na nekoj razini. Mi smo ga nastojali poboljšati i u ta mjesta smo slali Cjepko redovito, no interes je bio zaista mali. Nemamo podatke kakva je zaraznost u tim općinama, no ja bih svakako pozvala građane da se cijepe i time pridonesu javnom zdravlju – kazala je Jungić.

Dodajmo, kako uz  termine u novoj zgradi bolnice, po uobičajenom rasporedu tijekom tjedna nastavit će cijepiti i Zavod za javno zdravstvo BBŽ, i to:

u Bjelovaru ponedjeljkom i petkom od 9 – 12 sati,

u Daruvaru srijedom od 9 – 12 sati,

u Garešnici utorkom od 12 – 14 sati,

u Čazmi srijedom od 9 – 10 sati,

u Grubišnom Polju utorkom od 9 – 10 sati.