foto/Vlada RH

Premijer Andrej Plenković s ministrima Zdravkom Marićem i Tomislavom Ćorićem danas predstavlja Prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH te Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom, piše Novi list.

Plenković kaže da se čak sedamdeset zakonskih prijedloga koje će Vlada ove godine uputiti na usvajanje Saboru odnosi na uvođenje eura.

“Cilj je da prilagodba ide nesmetano i omogući funkcioniranje gospodarstva i da očekivani ulazak u europodručje 1. siječnja 2023. bude obavljen na pravilan način. Moramo u sljedećih nekoliko mjeseci osvijestiti da će na današnji dan za godinu dana jedino platno sredstvo u Hrvatskoj biti euro. Dakle, kad 17. siječnja 2023. budemo išli u dućan, plaćat ćemo isključivo eurima”, rekao je Plenković.

Tvrdi da su glavni principi ovog zakona uređenje pravnog okvira, zamjena gotovog novca, konverzija kredita i depozita i posebno važno – zaštita potrošača u smislu zabrane neopravdanog povećanja cijena.

Dvostruko iskazivanje cijena u Hrvatskoj – u kunama i eurima – počinje od 5. rujna ove godine.

“Pozivamo građane koji drže kune u kući da ih već sada polože na svoje račune u bankama. Trenutkom prihvaćanja eura će se sve ono što je u kunama u bankama automatski pretvoriti u euro. Tu za građane neće biti dodatnog posla. Cijene će još cijelu 2023. biti istaknute i u kunama i u eurima. To je isto dio procesa senzibiliziranja. Trajat će 16 mjeseci. Važan je element da neće biti troškova za građane prilikom zamjene gotovog novca iz kune u euro. Cijelih godinu dana – od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. svi će moći u bankama, pošti i Fini mijenjati kune u eure bez naknade”, pojasnio je Plenković.

Oni koji to zaborave učiniti, moći će u HNB-u zamijeniti “zaboravljene” kune u eure – zauvijek.

“Tko god zaboravi moći će svoje kune donijeti u HNB i promijeniti u eure. Besplatno. Govorimo o novčanicama, ne kovanicama. Ako se netko sjeti 2035. godine, moći će doći u HNB i zamijeniti kune za eure”, dodao je Plenković.

Podsjetio je i na proces uvođenja eura u Hrvatskoj.

“Zašto pristupamo europodručju? Mi smo visoko eurizirana ekonomija. 70 posto prihoda u turizmu dolazi od zemalja EU-a, 60 posto robne razmjene je sa zemljama iz europodručja, 70 posto oročene štednje je u euru ili je vezano uz euro. 60 posto kredita odnosi se na kredite u eurima”, poručio je Plenković, piše Novi list.