Nestali - Dražen Brinjak i Ruža Kuntarić

Među 2696 osobe koliko ih se trenutno nalazi u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba je i njih 84 čiji se nestanak vodi u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj. Za nekima se traga već nekoliko desetljeća.

Na popisu je ukupno 16 ženskih i 68 muških osoba.

Najdulje, čak više od trideset godina, traga se za Ružom Kuntarić, koja je nestala davne 1989. godine. Ruža je živjela u Bjelovaru u Zagorskoj ulici, kada je nestala imala je trideset i dvije godine, a okolnosti nestanka su nepoznate.

Unutar zadnjih godinu dana nestala je i nije pronađena samo jedna osoba. Radi se o Draženu Brinjaku iz Kapelice pored Garešnice. Dražen je otišao 7.veljače 2021. oko 17.30 sati iz svog doma i od tada mu se gubi svaki trag.

Srpak Antun udaljio se iz svog doma 3. lipnja 2020. godine iz ulice Don Frane Bulića 5A u Bjelovaru i od tad mu se gubi svaki trag. Među nestalima je od 1997. godine i Mara Trbojević iz Kutine koja je nestala dok je išla u posjet sestri u Malu Bršljanicu kraj Garešnice. Posljednji ju je vidio lovočuvar u lovištu u šumi u blizini mjesta Mala Bršljanica.

Nikola Kundadžija rođen 1947. godine iz Turčević Polja nedaleko od Grubišnog Polja nestao je u siječnju 1998. godine. Prijavljen je i nestanak Vjekoslave Megla koja je nestala u travnju 2012. godine i otkako je otišla s adrese na Trgu A.G, Matoša u Bjelovaru, izgubio joj se svaki trag.

Veliki broj nestalih osoba, njih sedamdesetak, nestali su devedesetih uslijed ratnih zbivanja i gubi im se svaki trag. Na popisu su hrvatski branitelji i civili, neki od njih su odvedeni u logor Bučje te se do danas za njihove sudbine ne zna.

Na popisu su i osobe koje su se za vrijeme ratnih zbivanja pridružili srpskim paravojnim snagama i u ratnim zbivanjima sudjelovali na drugoj strani.

Zanimljivo je kako je na popisu i ime Milana Tepića, majora JNA koji je raznio sebe i skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava na bjelovarskoj Barutani pri čemu je sa sobom u smrt odveo i 11 hrvatskih branitelja. Tepić se i dalje u PU bjelovarsko-bilogorskoj vodi kao osoba koja je nestala 29. rujna 1991. godine uslijed ratnih zbivanja.

Naime, kako stoji u Zakonu o proglašenju nestalih osoba umrlima i dokazivanju smrti proglašenje nestale osobe umrlom može predložiti svaka osoba koja za to ima pravni interes i javni tužilac.

Podsjetimo Srbija je podigla spomenik Tepiću 2017. godine, a gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković mu je prije nekoliko dana u svom gradu postavio spomen ploču što je izazvalo brojne reakcije.