U Hrvatskoj bi plin od 1. travnja mogao biti skuplji između 59 i 86 posto, no opskrbljivači plinom upozoravaju kako im ni to ne osigurava pozitivno poslovanje, vijest je koja je zadnjih dana kod gotovo svih izazvala strah od skorog velikog povećanja cijene plina.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije gotovo svi gradovi ili su predali  distribuciju drugima ili su prodali svoju mrežu u 50 % ili ukupnom iznosu, jedino su čazmanske Komunalije ostale opskrbljivač i distributer plina na svom području i po tome su jedinstvene u ovom dijelu Hrvatske.

S obzirom da su najavljeni „crni dani“ za opskrbljivače plina, osobito one manje u koje možemo ubrojiti Komunalije, pitali smo direktora Ivana Beljana što očekuje u bliskoj budućnosti s obzirom na cijenu plina koja na tržištu vrtoglavo raste.

– Puno je velikih nestalo i poduzeća i distributera i što to znači „mali“, „veliki“? Ovisi kako se snađeš na tržištu, iako nama predviđaju da naša distribucija neće trajati duže od dvije godine i da će nas progutati veliki, ali nas još nisu progutali – kaže Beljan.

Za nadati je da se neće dogoditi da čazmansko komunalno poduzeće nakon gubitka distribucije vode izgubi i distribuciju plina, jer Čazmanci za sada još uvijek plaćaju najnižu cijenu plina u okruženju, a samim Komunalijama distribucija plina za sada ne donosi gubitke.

– Što se tiče domaćinstava mi imamo ugovor s dobavljačem do 1. travnja i samim time ne poslujemo u minusu nego redovno kako smo i sve godine do sada i imamo najmanju maržu i samim time najmanju cijenu plina u centralnom dijelu Hrvatske, a možda i u cijeloj Hrvatskoj čime se pokazuje da mali distributer može raditi i najbolje za svog korisnika – rekao je Beljan i  dodao kako do 1. travnja sigurno neće biti povećanja cijena, no nakon toga do korekcije će sigurno doći.

– Ono što nije dobro, vidjeli smo to i u ostalim medijima, je odnos velikih sila na svjetskom tržištu što je razlog zašto je sve podivljalo, pa je prva reakcija cijena umjetnih gnojiva na bazi plina koja je skočila gotovo 4 puta. Isto tako je cijena plina na svjetskom tržištu od 20 Eura za MW skočila na 80. Mi i dalje imamo ugovor s domaćinstvima da do 1. travnja ove godine cijena bude ista, 2,8 kn / m3. Što će biti dalje, poslije 1. travnja, ne znam sa sigurnošću. Definitivno neće biti manja cijena, nego samo veća.

Inače, na području Čazme  oko 1800 kućanstva ima priključak plina i gotovo je cijelo područje grada pokriveno plinskom mrežom. Radi se još na pravcu prema Mikloušu čime će u svim naseljima postojati mogućnost spajanja na plinsku mrežu.

– Ono što nije dobro je da cijena plina na svjetskom tržištu raste i što se ljudi onda okreću nekim drugim energentima, što je i u redu – zaključuje Beljan.