Bjelovarski HORKUD Golub ove godine slavi 135. godišnjicu uspješnog rada i postojanja, a u ovoj godini imaju puno planova kako će je proslaviti, naravno ukoliko će epidemiološke prilike biti povoljne.

Dok je predpandemijska 2019. godina bila jedna od najuspješnijih kada se govori o  broju događanja, bilo ih je šezdesetak, 2020. godina bila je najgora s deset događanja.  U prošloj godini ponovno je zabilježen nešto veći broj događanja, njih 36, pa se očekuje da bi ove slavljeničke za HORKUD Golub, prilike ponovno mogle dozvoliti da se održe sva planirana događanja rekao je predsjednik društva Hrvoje Pokos.

– U trećem mjesecu planiramo naš maskenbal koji ide već par godina, u travnju korizmene napjeve, a krajem svibnja veliki slavljenički koncert povodom 135. godišnjice društva. U lipnju planiramo nastup u Bugarskoj, u kolovozu su marijanski napjevi, u rujnu nastup povodom Male Gospe u crkvi u Zvijercima, a u rujnu ponovno jedan nastup povodom naše godišnjice pod nazivom Golub i prijatelji. U studenome ponovno slijede nastupi povodom adventa, pa se nadam da ćemo ove godine uspjeti na Štefanje održati koncert u katedrali i na kraju godine 10. nastavak Slatkih jada gospođice Karoline – kazao je o ovogodišnjim planovima Pokos.

Golub ima oko 150 članova, ove godine ponovno se krenulo raditi s malim folklorašima, pa samim time članova ima od 4 godine starosti do 80. Najstarija sekcija društva je Mješoviti pjevački zbor koji trenutno broji oko 25 članova, a tu su i Folklorni ansambl s tamburaški sastavom koji ih prati, mali folklor, veliki tamburaški orkestar, povijesna sekcija koja se dijeli na pučke pjevače i tradicijsko-tekstilno rukotvorstvo.

Upravo sekcija tradicijsko-tekstilnog rukotvorstva ove godine planira nekoliko izložbi pisanica i čipke na drot  koju se trude trajno  zaštiti kao nematerijalnu kulturnu baštinu.