12.4 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
spot_img

Grad Čazma za svoje udruge i fizičke osobe u kulturi ove godine u proračunu osigurao 200.000 kn

Nove vijesti

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak potpisao je s predstavnicima udruga u kulturi i fizičkim osobama koje se bave djelatnostima u kulturi ugovore prema Programu javnih potreba u kulturi za 2022. godinu.

– Program javnih potreba u kulturi nam za ovu godinu iznosi 3.490.450,00 kuna. To je povećanju odnosu na 2021. godinu u ukupnom iznosu od 2.794.284,00 kuna. Reći ću i podatak da prije deset godina smo imali izdvajanja za kulturu visini od 1. 629.316,00 kuna – kazao je Pirak.

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak / foto: Vesna Ruklić

Osim sredstava koja su dodijeljena udrugama i fizičkim osobama u proračunu Grada Čazme osigurana su sredstva i za Centar za kulturu u visini od 1.581.200,00 kuna, Gradsku knjižnicu Slavko Kolar Čazma 669.250,00 kuna, za obnovu sakralnih objekata 170.000,00 kuna i za Turističku zajednicu Grada Čazme 320.000,00 kuna.

Ovom Prilikom Pirak je istaknuo i kako grad ove godine ima dodatnih planova za ulaganja u kulturu, pa je tako jedan od njih i izgradnja novog Kulturnog centra u vrijednosti od 5,8 milijuna kuna.

– To bi trebao biti jedan multifunkcionalni prostor u kojem će naći prostor za rad i prezentaciju korisnici ovih sredstava – dodao je Pirak.

Pop rock škola djeluje u Čazmi već desetak godina. Trenutno muku muče s pronalaskom prostora za vježbanje za što se nadaju da će uz pomoć grada riješiti rekao je Miroslav Dimić, direktor škole.

Miroslav Dimić direktor Pop-rock škole / foto: Vesna Ruklić

– Što se tiče planova Pop rock škole mi ove godine planiramo put u Ameriku. Trebali smo ići sada u siječnju ali odgođeno je. Međutim u svibnju bi krenuli ako sve bude s koronom u redu. Imamo odličnu generaciju mladih glazbenika s kojima ćemo predstavljati Hrvatsku na najvećem blues natjecanju na svijetu gdje se pojavljujemo već četiri godine. Između ostalog i djeca iz Čazme idu u Ameriku – kazao je Dimić.

Iznose od 40.000 kuna dobili su Puhački orkestar Čazma, KUD Graničar i KUD Sloga.

– Zahvaljujem se gradonačelniku i gradskoj upravi što su nam omogućili ovim sredstvima da možemo još kvalitetnije i bolje raditi. Ja sam u orkestru prisutan već 30 godina i mogu reći da nikad nije bila bolja i veća briga za kulturu. Mislim da se moramo zahvaliti na tome – kazao je u ime članova Puhačkog orkestra Čazma Stjepan Kenđel.

Stjepan Kenđel, Puhački orkestar Čazmna / foto: Vesna Ruklić

– Ovim financijskim sredstvima nam je osiguran nesmetan i kontinuiran rad u ovoj godini. Zahvaljujem se gradu i na tome što nam je osigurao prostor za probe u Domu umirovljenika što smo dogovorili s Maticom umirovljenika. Isto tako još jednom zahvaljujem na prostoru koji smo dobili od grada za pohranu naših nošnji i opreme koju imamo. Mi ćemo nastaviti s radom i dalje i truditi se čuvati našu kulturnu baštinu – rekao je Zvonko Grošinić predsjednik KUD-a Graničar.

Zvonko Grošinić predsjednik KUD-a Graničar / foto: Vesna Ruklić

-Zahvaljujem se gradu na ovim sredstvima koja su nama značajna u našem radu. Sredstvima smo nabavili ormare za naše narodne nošnje kojih imamo dosta. Dio sredstava ćemo utrošiti i u neke nove radionice – rekla je predsjednica KUD-a Sloga Božica Tonković.

Predsjednica KUD-a Sloga Božica Tonković / foto: Vesna Ruklić

Udruzi Čazmanske mažoretkinje dodijeljeno je 20 tisuća kuna, dok je KUD Čazma dobio 20 tisuća kuna. Sredstva su dobili i Franjo Matešin za muzejsku i likovno-izložbenu djelatnost, Matko Antolčić za likovno-izložbenu i Slađan Lipovec za knjižnjičarsku djelatnost.

– Ova sredstva mi puno znače za djelovanje u likovno-izložbenoj djelatnosti u mom prostoru. Zahvaljujem i na svim sredstvima koje sam dobio od grada u ovih sedam godina. Imam u planu i dalje nastaviti s izlaganjem u svom prostoru u središtu Grada Čazme, isto tako i organizirati izložbe. U planu je povećanje broja izložba na tri godišnje ali i uputiti pozive kolegama da dođu po prvi put u Čazmu – rekao je Matko Antolčić.

Matko Antolčić / foto: Vesna Ruklić

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika