Foto: Dražen Kocijan

Bjelovarsko-bilogorska županija je prva županija u Hrvatskoj koja se potpuno otvara građanima te će oni odsad moći vidjeti na što se trošio i troši županijski novac.

Platformu “Otvorena županija” predstavio  je ovog ponedjeljka župan Marko Marušić i Tomislav Knežević, voditelj Odjela marketinga i prodaje tvrtke LIBUSOFT CICOM d.o.o. koja je implementirala platformu.

– Mi našim građanima dajemo na uvid sve podatke o isplatama iz županijskog proračuna u posljednje četiri godine što je bilo i jedno od mojih predizbornih obećanja. Nemamo što skrivati i želimo da naši građani vide kako se troši javni novac. Ovo je jedna sigurno od najviših razina otvorenosti jer javnosti dajemo popis svih isplata u mjesecu po datumima. Ne dajemo samo pretragu po ključnoj riječi već dajemo mogućnost da vide koliko je ukupno bilo isplata iz proračuna u nekom mjesecu. Drago mi je da smo prva županija koja je to omogućila svojim građanima – rekao je župan Marušić.

Foto: Dražen Kocijan

Cijena platforme „Otvorena županija“ je bila 81 tisuću kuna od čega je 31 tisuću kuna koštala izrada same platforme, a ostatak je otišao na prijenos podataka.

Usluge tvrtke LIBUSOFT koja je izradila platformu inače koristi dvjestotinjak jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. U prvoj mjeri koriste softversko rješenje za  informatičko-knjigovodstveni sustav, dok platformu za transparentnost koristi do sada dvadesetak gradova te desetak općina kazao je Tomislav Knežević, voditelj Odjela marketinga i prodaje Libusofta.

– Ono čime se mi dičimo je da je naše rješenje automatizirano i ne povlači nikakvu priču ručnog rada nego direktno iz informatičko-knjigovodstvenog rješenja jednice lokalne samouprave povlači informacije i direktno ih prezentira te nema moderacije podataka. Znamo da na tržištu ima još rješenja, neka su takvog tipa da se ručno unose podaci na dnevnoj ili mjesečnoj bazi. Neka su da se selektivno uploada, ali ponavljam, ono čime se mi dičimo je da je naša automatizirana, nema ručne moderacije i ne može doći do nekakve greške, slučajne ili namjerne. Možemo reći da je baš transparentna – opisao je tako „Otvorenu županiju“ Knežević.

Platforma za pretraživanje od ovog ponedjeljka dostupna je svima na internet stranici Bjelovarsko-bilogorske županije.