9.8 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
spot_img

Nasmijte se jer danas je Svjetski dan smijeha

Nove vijesti

Svjetski dan smijeha osmislio je 1998. dr. Madan Kataria, osnivač svjetskog pokreta Joga smijeha. Obilježavanje Svjetskog dana smijeha pozitivna je manifestacija svjetskog mira i namijenjena je izgradnji globalne svijesti o bratstvu i prijateljstvu kroz smijeh. Najčešće se slavi okupljanjem ljudi na javnim mjestima s isključivom svrhom smijanja. Njegova je popularnost eksponencijalno porasla s onom od pokreta Joge smijeha koji sada broji tisuće klubova smijeha u više od 105 zemalja, a sada se obilježava u cijelom svijetu.

Zašto je važno smijati se?

Znanstvenici tvrde da bi se trebali smijati svaki dan i to najmanje deset minuta jer takav smijeh sagorijeva čak do 40 kalorija! Što znači da u godini dana možete izgubiti dva kilograma – smijući se. Smijanje povećava i kapacitet pluća i njihovu opskrbljenost krvlju bogatom kisikom.

Smijeh dokazano jača imunološki sustav ljudskog organizma potičući stvaranje i koncentraciju stanica koje uništavaju tumorske stanice i bakterije, viruse i ostale mikroorganizme, uzročnike mnogih bolesti. Pogoduje i funkcioniranju srca i krvotoka, reducira hormone stresa, adrenalin i kortizol, potiče cirkulaciju i opskrbljenost kisikom te tako smanjuje kolesterol u krvi, začepljenost arterija, pojavu krvnih ugrušaka i visoki krvni tlak, a time i opasnost od infarkta.

Terapija smijehom pomaže u ublažavanju psihičkih oboljenja kao što su depresija, anksioznost, živčani slom ili nesanica, te smanjuje različite emocionalne i psihičke poremećaje. Teško oboljelim osobama smijeh pomaže da se suoče, prihvate i nose sa svojom bolešću, a kod ostalih bolesnika olakšava liječenje i ozdravljenje.

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika