Svjetski dan smijeha osmislio je 1998. dr. Madan Kataria, osnivač svjetskog pokreta Joga smijeha. Obilježavanje Svjetskog dana smijeha pozitivna je manifestacija svjetskog mira i namijenjena je izgradnji globalne svijesti o bratstvu i prijateljstvu kroz smijeh. Najčešće se slavi okupljanjem ljudi na javnim mjestima s isključivom svrhom smijanja. Njegova je popularnost eksponencijalno porasla s onom od pokreta Joge smijeha koji sada broji tisuće klubova smijeha u više od 105 zemalja, a sada se obilježava u cijelom svijetu.

Zašto je važno smijati se?

Znanstvenici tvrde da bi se trebali smijati svaki dan i to najmanje deset minuta jer takav smijeh sagorijeva čak do 40 kalorija! Što znači da u godini dana možete izgubiti dva kilograma – smijući se. Smijanje povećava i kapacitet pluća i njihovu opskrbljenost krvlju bogatom kisikom.

Smijeh dokazano jača imunološki sustav ljudskog organizma potičući stvaranje i koncentraciju stanica koje uništavaju tumorske stanice i bakterije, viruse i ostale mikroorganizme, uzročnike mnogih bolesti. Pogoduje i funkcioniranju srca i krvotoka, reducira hormone stresa, adrenalin i kortizol, potiče cirkulaciju i opskrbljenost kisikom te tako smanjuje kolesterol u krvi, začepljenost arterija, pojavu krvnih ugrušaka i visoki krvni tlak, a time i opasnost od infarkta.

Terapija smijehom pomaže u ublažavanju psihičkih oboljenja kao što su depresija, anksioznost, živčani slom ili nesanica, te smanjuje različite emocionalne i psihičke poremećaje. Teško oboljelim osobama smijeh pomaže da se suoče, prihvate i nose sa svojom bolešću, a kod ostalih bolesnika olakšava liječenje i ozdravljenje.