Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije (DOHVT) poručilo je, vezano za spomen-ploču majoru JNA Milanu Tepiću u Banja Luci, kako je potrebno objektivno i znanstveno utemeljeno rasvijetliti događaje vezane uz bjelovarski rujan te da Tepić nije branio svoj dom, nego razarao tuđi.

S obzirom na to da je u Srbiji i Republici Srpskoj (BiH) izgrađen svojevrsni kult majora Tepića koji je 29. rujna 1991. godine dignuo u zrak skladište ratnih rezervi JNA u šumi Bedenik nedaleko od Bjelovara, DOHVT je pokrenulo inicijativu za osnivanjem Muzeja Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar upravo na Spomen području “Barutana 1991.”.

Jedan od ciljeva Muzeja je promicanje istine i digniteta događaja iz rujna 1991. kako bi se na temelju činjenica i znanstvene metodologije ispričala istinita priča o kobnom, ali i slavnim bjelovarskim ratnim danima, navode iz Društva.

Istina je jedini put u poboljšanju odnosa između Hrvatske i Srbije

S obzirom na to da je Srbija podigla spomenik Tepiću 2017. godine, a gradonačelnik Banje Luke 30 godina od bjelovarskog rujna otvara rane obitelji poginulih hrvatskih branitelja, DOHVT je kao reakciju na te događaje odlučilo u okviru muzejskog interpretacijskog centra rasvijetliti ove događaje i upozoriti na pogubnost ratova proizašlih iz agresorskih ambicija temeljenih na nacionalnoj netrpeljivosti čije se posljedice osjete i danas.

“Međutim, u tom cilju ne treba se voditi mržnjom i jednoumljem, ne tako da se major Tepić okarakterizira luđakom, istovjetno kako ga se s druge strane glorificira, već da se objektivno i znanstveno utemeljeno rasvijetle događaji vezani uz bjelovarski rujan”, objašnjavaju iz Društva.

Na tom tragu budućim generacijama u nasljedstvo treba se ostaviti istina, jedini put u poboljšanju odnosa između Hrvatske i Srbije, smatraju.

DOHVT navodi da je, uslijed blokadi vojarni JNA u Hrvatskoj više od dva mjeseca od proglašenja neovisnosti, odnosno svega nekoliko dana od isteka moratorija na odluku Hrvatskog sabora o proglašenju samostalnosti i neovisnosti, 32. korpus JNA kovao planove izbijanja na rijeku Savu i spajanja s 5. korpusom JNA. Međutim, taj čin kojim bi se u jeku napadne operacije JNA Hrvatska presjekla na dijelove, Glavni stožer Hrvatske vojske pokrenuo je akciju blokada i zauzimanja vojarni 32. korpusa JNA.

Tepićev cilj nije bila obrana skladišta nego očito zločin nad civilima

Major Tepić, zapovjednik skladišta minsko-eksplozivnih sredstava, minirao je skladišta i čekao trenutak kako bi, uslijed eksplozije, napravio što veću štetu ne samo na prostoru skladišta, već i u obližnjem bjelovarskom naselju Hrgovljani, a zasigurno i dijelu samog Bjelovara.

“Samo skladište nije bilo od isključive strateške važnosti, a kao izdvojeno ne bi se dugo branilo stoga cilj majora Tepića nije bila obrana skladišta već očito zločin nad civilima”, ocjenjuje DOHVT.

U tom naumu spriječio ga je aktivni djelatnik JNA, Siniša Paunović iz Ploča, koji je razminirao vezu između tri skladišta pa je eksplodiralo tek jedno, površinom najmanje u kojem je bio i sam Tepić.

Netom prije eksplozije, uz 10 hrvatskih branitelja, poginuo je i Paunović. DOHVT podsjeća kako je dio aktivnog sastava JNA i ročnika napustio je JNA ili je prikriveno radio za hrvatsku stranu.

Paunovića je ubio njegov kolega koji je djelovao naoružanjem s borbenog vozila prema braniteljima koji su pokušali pristupiti skladištu. DOHVT ističe kako se o žrtvi Paunovića nije puno govorilo, a tek je nedavno Grad Bjelovar pokrenuo inicijativu da se na bjelovarskom središnjem trgu na popis poginulih branitelja s bjelovarskog područja stavi i njegovo ime.

Odlikovan ordenom Narodnog heroja

Tepić je, s druge strane, postumno odlikovan ordenom Narodnog heroja kao posljednji narodni heroj u Jugoslaviji jer je branio svoju “otadžbinu” Jugoslaviju.

“Međutim Jugoslavija je već tada bila u terminalnoj fazi svoga raspadanja, pokrenuti su pregovori za međunarodnim priznanjem, a napadna operacija JNA bila je na svom vrhuncu. On nije branio svoj dom, već razarao tuđi, a sa sobom odnio jedanaest života hrvatskih branitelja i nepoznati broj vojnika i rezervista JNA”, poručuje DOHVT.

Prilikom eksplozije došlo je do prevrtanja vozila u kojem je bio vojnik Stojadin Mirković koji je tada poginuo – od čina vlastitog zapovjednika, dodaje Društvo.

Inicijativa DOHVT-a prepoznata je kroz programe Europske unije i u fazi je provedbe projekta kojim će se osuvremeniti muzejska baština. Iako je muzej već otvoren u rujnu 2021., bit će dodatno obogaćen multimedijskim sadržajem, a sastojat će se od stalnog muzejskog postava, spomen sobe, multimedijske dvorane i postava na otvorenom.