17.6 C
Bjelovar
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Komunalije Čazma gube status isporučitelja vode – novi isporučitelj za čazmansko područje Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije

Nove vijesti

Čazmanske Komunalije više neće biti distributer vode na području Grada Čazme i ostalih općina gdje su bile do Odluke Vlade o uspostavljanju Vodnih područja.

Naime, Vlada RH je u četvrtak usvojila Uredbu o uspostavljaju uslužnih područja, odredila njihove granice i društvo preuzimatelja.

Uredbom o uslužnim područjima uspostavlja se 41 uslužno područje s 41 jedinstvenim javnim isporučiteljem u odnosu na sadašnjih cca 170 isporučitelja vodnih usluga.

Kako je u Obrazloženju Uredbe navedeno svi postojeći javni isporučitelji vodnih usluga na uslužnom području dužni su se integrirati u skladu s  Uredbom u roku od šest mjeseci od dana njenog stupanja na snagu.

Podsjetimo, prema prvom nacrtu Uredbe Grad Čazma trebao je pripasti pod uslužno područje 19 u kojem je društvo preuzimatelj trebala biti Darkom vodoopskrba i odvodnja d.o.o., Daruvar čemu su se protivili čelni ljudi Grada Čazme i Komunalija. Želja je bila, ako se već negdje treba, onda je bolje na područje Zagrebačke županije, što je na kraju i slučaj.

Čazma pripojena uslužnom području 13

Grad Čazma, kao jedina jedinica lokalne samouprave iz Bjelovarsko-bilogorske županije pripojena je Uslužnom području 13 koje obuhvaća gradove Dugo Selo, Ivanić Grad, Sveti Ivan Zelina i Vrbovec te općine Bedenica, Brckovljani, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Kloštar Ivanić, Križ, Preseka, Rakovec i Rugvica u Zagrebačkoj županiji.

Društvo preuzimatelj na uslužnom području 13 je Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o., Zagreb.

Što će to značiti za potrošače na području Grada Čazme koji su do sada imali niže cijene vode od korisnika usluga Vodoopskrbe i odvodnje doznat ćemo uskoro.

Bjelovarske vodne usluge preuzimatelj na uslužnom podučju 4

Veće promjene neće osjetiti korisnici bjelovarskih Vodnih usluga jer su oni i dalje distributeri vode na uslužnom području 4 koje obuhvaća gradove Bjelovar, Daruvar, Garešnica i Grubišno Polje te općine Berek, Dežanovac, Đulovac Hercegovac, Ivanska, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Severin, Sirač, Šandrovac, Štefanje, Velika Pisanica, Velika Trnovitica, Veliki Grđevac, Veliko Trojstvo i Zrinski Topolovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Grad Đurđevac i općine Ferdinandovac, Gola, Kalinovac, Kloštar Podravski, Molve, Novigrad Podravski, Novo Virje, Podravske Sesvete i Virje u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Vlada pojasnila koji je cilj integracije isporučitelja vodnih usluga

KaKo su iz Vlade naveli cilj integracije sukladno  uredbi je ojačati javne isporučitelje vodnih usluga radi bolje i učinkovitije provedbe investicija posebice EU investicija, postići ravnomjeran razvoj cijele države u pogledu javne vodoopskrbe i javne odvodnje, osigurati i nakon provedbe EU investicija socijalnu priuštivost cijene vode građanima i poslovnim korisnicima (da ne prelazi 3% neto raspoloživog dohotka kućanstva godišnje). Također će se osigurati preuzimanje cca 200 malih lokalnih nereguliranih vodovoda bez adekvatne kontrole zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u sustav javne vodoopskrbe te će se stvoriti pretpostavke da preostalih 73 jedinica lokalne samouprave pristupe u temeljni kapital društva preuzimatelja na uslužnom području i time njihov razvoj u pogledu javne vodoopskrbe i odvodnje postane obveza integriranog javnog isporučitelja vodnih usluga.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika