Kod nas je zasigurno jedno od najraširenijih praznovjerja vezano uz Novu godinu ono da nošenje crvenog donjeg rublja na dočeku donosi sreću u ljubavi tijekom cijele godine.

No, koliko ljudi, toliko ćudi, odnosno toliko običaja, tako da vjerovanja vezanih uz doček ne nedostaje.

UNIVERZALNA PRAZNOVJERJA

Vjerovanje o crvenom donjem rublju prisutno je diljem zemaljske kugle, a postoji ih još mnoštvo. Ovdje su samo neka:

U novu godinu ne treba ulaziti s dugovima jer će vas pratiti tijekom cijele godine.

Ne treba jesti perad jer perad rado čeprka, pa ćete, ako je jedete, stalno čeprkati po prošlosti.

Ne smijete ništa iznijeti iz kuće, pa čak ni istresti mrvice sa stolnjaka. U protivnom slijedi godina bez novca.

Novu treba dočekati s puno buke jer se ovako tjeraju zli duhovi.

Novu ti prva treba čestitati osoba suprotnog spola, zbog sreće u ljubavi.

Kada se otvara šampanjac, namakni se da te pogodi čep! Naime, vjeruje se da ti u tom slučaju slijedi odlična godina. Ako te čep nije pogodio, onda se pobrini da popiješ posljednji gutljaj iz boce jer i u tom slučaju slijedi odlična godina.

Želite li sreću u novom ljetu, prvi gost u kući bi trebao biti tamnokosa i visoka muška osoba koja donosi dar. Neće biti dobra godina ako je prvi gost muška osoba crvene ili plave kose. Također, radi li se o ženskoj osobi, svakako je otjerajte jer bi vam mogla donijeti nesreću!

ŠIROM SVIJETA

Na Kubi vjeruju da se za doček Nove godine treba pojesti čak 12 grejpova, a zadnji kad ponoć otkuca. Ovo voće simbolizira 12 mjeseci i svaki pojedeni znači sreću u jednom mjesecu.

Na Filipinima u ponoć stol mora biti pun hrane zbog sreće i blagostanja u novom ljetu.

Danci na novogodišnju noć razbijaju tanjure pred ulaznim vratima. Tanjuri označavaju prijatelje, odnosno, što ih je više razbijenih, bit će više prijatelja u životu. Stoga Danci tijekom cijele godine skupljaju stare tanjure za ovu prigodu.

U Grčkoj je Nova godina ujedno i Dan Svetog Vasilija. Tada se peče kolač Svetog Vasilija u koji se stavlja novčić. Tko pronađe novčić, bit će sretan u novoj godini. Također, sveti Vasilije je poput našeg svetog Nikole – puni čizmice darovima.

U Japanu se cijeli prosinac koristi za planiranje proslave Nove godine. Smatra se da se svima sve mora oprostiti kako bismo u novo ljeto ušli sasvim čisti. 31. prosinca zvona budističkih hramova zvone 108 puta jer se tako tjera 108 ljudskih slabosti.

Na Tibetu se organizira novogodišnji mimohod koji traje čak četiri dana.

U Latinskoj Americi vjeruje se da se u ponoć moraju promijeniti gaćice, odnosno obući one žute boje. U Venezueli se čak nove, žute gaćice moraju obući naopačke kad otkuca ponoć! Sve za sreću u sljedećoj godini.

U Kini se dom kiti crvenim ukrasima, a svi noževi se uklanjaju iz kuće na 24 sata. Naime, nitko se ne želi ozlijediti u novogodišnjoj noći jer bi to značilo nesreću u cijeloj godini.

U Austriji je za novogodišnji ručak obavezan pečeni odojak, kao simbol sreće i blagostanja. Za desert je obavezan sladoled od mentola složen u obliku djeteline s četiri lista.

Stari sicilijanski običaj kaže da će sreća u novoj godini doći onima koji na Novu godinu jedu lazanje, no nesreća slijedi svima koji na taj dan jedu makarone ili bilo koju drugu tjesteninu osim lazanja.

U Španjolskoj, kada otkuca ponoć, treba pojesti 12 bobica grožđa – po jedna za sreću u svakom mjesecu u godini.

U Nizozemskoj se za Novu godinu peku i jedu krafne. Vjeruje se da ovo donosi sreću.

U nekim gradovima Kolumbije obitelji simbolično slave odlazak stare i dolazak nove godine, zabavljajući se s lutkom. Velika muška lutka predstavlja staru godinu. Obitelj je omata u različite materijale i na kraju, točno u ponoć, zapali.

KAKO JE SVE POČELO?

Ne zna se točno kada su ljudi počeli slaviti Novu godinu, no postoje zapisi da se veselo dočekivala u Babilonu još prije 4.000 godina. Slavlje je tada trajalo čak 11 dana.

Stari Rimljani su slavili Novu godinu u kasnom ožujku, no kod njih se sa svakim novim vladarom mijenjao i kalendar, pa je i proslava bila u drugo vrijeme.

Također, nije svima Nova godina u isto vrijeme. Primjerice, indijansko pleme Creek je bralo kukuruz u srpnju i kolovozu te se to smatralo krajem jedne i početkom druge godine. Irokezi su u novu godinu ulazili u siječnju, veljači i ožujku plešući i stvarajući buku. Vjerovalo se da ovako tjeraju demone. Osim toga, Irokezi su se na proslavama i ispovijedali.

Mislite li da u ovim narodnim vjerovanjima ima istine ili ne, nadamo se da će vam nova godina biti zdrava, vesela i s puno ljubavi i uspjeha u školi!