Proračun Općine Štefanje za 2022. godinu težak je 23 milijuna kuna i usvojen je na 5. Sjednici Općinskog vijeća održanoj u večernjim satima 22. prosinca.

Najvažniji projekt koji će krenuti u realizaciju 2022. godine je izgradnja dječjeg vrtića. Ove godine napravljena je projektna dokumentacija, a vrtić je kandidiran na Mjeru 7.4.1.. Preliminarna ocjena prijavljenih projekata je već izašla i prema njoj fali nekoliko bodova za prolaznost, no najavljeno je kako će alokacija za mjeru biti povećana, pa postoji mogućnost da projekt na kraju prođe, kazao je načelnik Silvestar Štefović.

– Očekujemo da ćemo i mi sa 65 bodova proći na toj mjeri i da ćemo moći graditi vrtić tako da će to biti najveći projekt u idućoj godini. Ono na što smo bazirali proračun za 2022. godinu je projektiranje novih projekata koje onda 2023. i 2024. godine mislimo realizirati. To je kanalizacija i nogostup koroz naša najveća naselja, Štefanje, Laminac i Nartu. U proračunu smo ove godine osigurali pola milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije – kazao je Štefović.

Vrlo važna stavka je i ITU mehanizam kroz koji se s Gradom Bjelovarom i okolnim općinama otvaraju nove mogućnosti financiranja projekata.

– Tu svakako planiramo rekonstrukciju društvenog doma u Narti vrijednosti preko 10 milijuna kuna i druge sadržaje poput izgradnje šetnica, biciklističkih i konjičkih staza i onoga što bude u zajedničkoj strategiji s Gradom Bjelovarom i okolnim općinama tako da i tu planiramo uložiti sredstva u financiranje projektne dokumentacije jer to je najvažniji dio da bi se uopće mogli kasnije kandidirati. Ako nemate dokumentaciju i projekte tada ne možete ni graditi – kaže Štefović.

Nastavit će se i uređenje društvenih domova, pa je tako 2022. godine u planu urediti dom u Blatnici sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja, a nastavit će se i uređenje groblja u Štefanju, te pravoslavnog i katoličkog groblja u Narti. Plan je urediti i groblje u Starinama koje će dobiti prostoriju za ispraćaj pokojnika. Ove godine je završena prva faza uređenja sportsko-rekreacijskog centra u Narti u kojoj je izgrađeno parkiralište i košarkaško igralište, a u 2022. godini kreće su drugu i treću fazu u kojima će biti izgrađeno malonogometno igralište i dječje igralište s parkom.

– Vrlo važna stvar za naše građane je završetak vodovoda u Gornjoj i Donjoj Šušnjari što se privodi kraju čak i ove godine, sada su radovi došli do Iva. Trebalo se početi raditi i na vodovodu u Blatnici, no situacija je bila takva da ćemo s tim krenuti iduće godine kada bi trebao biti i završen vodovod. Mi smo svoj dio sredstava osigurali, Komunalije Čazma, koji su naš distributer vode, su natječaj već raspisali i završili i odabrali izvođača tako da se samo čeka pogodan trenutak da se počne raditi na vodovodu u Blatnici – rekao je Štefović.

U proračunu se nalaze i stavke vezane uz socijalna davanja koja su za 2022. godinu planirana u nešto manjoj mjeri s obzirom da zbog ulaganja u projektne dokumentacije treba nešto više novaca, pa je odlučeno štedjeti na nekima od tih davanja. Jednokratne naknade za srednjoškolce i studente tako neće više iznositi 1.000,00 kn nego 800,00, a za osnovnoškolce se s 500,00 kn smanjuje na 400,00 kn. Općina će i dalje pomagati u kupnji radnih materijala za osnovnoškolce i nije se diralo u naknade za novorođenčad koje će i dalje biti 2.000,00 kn.

 Djela svojih primanja se zbog štednje odrekao i načelnik.

– S obzirom da idemo u štednju, štedim i sam na sebi tako da si smanjujem naknadu i primat ću još manje nego do sada, tako da će ona u netu iznositi 3.500,00 kuna – zaključio je Štefović.