Uz božićno vrijeme darivanja često dolaze i neželjeni ili nepotrebni pokloni, a malo tko takav dar nije jednostavno proslijedio nekom drugom. Bonton stručnjaci kažu kako uz takvu praksu moramo slijediti i neka specifična pravila.

“Ako svoj poklon prosljeđujete drugoj osobi, to trebate napraviti taktično jer takvom daru nedostaje integritet”, kaže autorica i stručnjakinja za bonton Sharon Schweitzer koja ističe i da dar nikad ne bismo trebali proslijediti samo da ga se riješimo, već da je dobivene stvari u redu pokloniti dalje samo kad znamo da će nekog zaista i usrećiti.

“Tada dar treba biti u svom originalnom pakiranju i potpuno zatvoren, kao da je tek kupljen”, rekla je Schweitzer za MSN i savjetovala da se personalizira za idućeg primatelja, prenosi Večernji list.

“Pobrinite se da proslijeđeni dar stavite u novu darovnu kutiju ili ga lijepo zamotajte u omiljenu boju osobe koju darujete”, objasnila je.

A evo koje darove uvijek možete proslijediti

Alkohol

“Ako znate da će primatelj uživati ​​u vinu ili žestici, ubacite bocu dobivenog alkohola u elegantnu vrećicu i ponovno ga nekom poklonite”, savjetuje Schweitzer.

Male kulinarske aparate 

Bežični mikseri, mini aparati za vafle, kuhala za rižu i slični gadgeti uvijek se mogu proslijediti nekom, kaže Schweitzer i napominje da prije provjerite jesu li u originalnom pakiranju i nekorišteni

Mirisne svijeće

“Mirisne svijeće mogu biti savršeni poklonim pogotovo ako znate da netko voli ili nosi baš takav miris, a još je u originalnom pakiranju”, objašnjava Schweitzer

Neki odjevni predmeti 

“Ako nisu nošeni i još imaju originalne etikete, odjevni predmeti poput kapa, šalova i čarapa koji vam ne odgovaraju mogu biti dobar dar za nekog drugog, posebno ako su u neutralnih boja i uzoraka ili imaju na sebi nešto što će se osobi svidjeti”, rekla je.