12.6 C
Bjelovar
Petak, 23 veljače, 2024
spot_img

Godinu dana Bilogorske košare – 8 tisuća učenika u preko 30 škola jede domaću lokalnu hranu bilogorskih poljoprivrednika

Nove vijesti

Braniteljska socijalno-radna zadruga Bilogorska košara,  tijekom listopada i studenog ove godine bila je dobavljač voća i povrća s najviše bodova u Republici Hrvatskoj prema provedenom Javnom pozivu za Školsku shemu koju provodi kao mjeru namijenjenu učenicima osnovnih i srednjih škola Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Podsjetimo, zadruga ima i otvorenu trgovinu „Bilogorska košara“ ispred koje su konferenciju za medije održali zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, direktorica TZ Bilogora-Bjelovar Ana Kelek te predstavnik zadruge Vladimir Valenta. 

Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić podsjetio je kako je Grad Bjelovar u suradnji s TZ Bilogora-Bjelovar i zainteresiranim poljoprivrednicima oformio zadrugu „Bilogorska košara“ koja bi okupila poljoprivrednike kako bi zajedno nastupali na tržištu i bili konkurentni.

– Danas, samo godinu dana poslije 8 tisuća učenika na području naše županije i preko 30 škola ima domaću lokalnu hranu bilogorskog poljoprivrednika  i oko dvadesetak zadrugara udruženih u Bilogorsku košaru. Za mene je to veiliki korak unaprijed i to je ono što treba raditi u RH, poticati takvo jedno udruživanje i pomoći malim poljoprivrednicima da opstanu i žive od svog rada – kazao je Brajdić i osvrnuo se na rad same trgovine koja se nalazi u bivšem skladištu Gradskog muzeja:

– Ono što sam primjetio je to da su malo prevelike cijene unutra, pa bih ja skrenuo pažnju našim poljoprivrednicima. Cijenim domaće itekako, ali kao građanin Grada Bjelovara kažem da su cijene malo prevelike i trebalo bi ih malo korigirati.

Vladimir Valenta predsjednik uprave Bilogorske košare kazao je kako Bilogorska košara okuplja OPG-ovce koji sve proizvode na tradicionalni način s time da su se malo i proširili i pronašli proizvođače onoga čega nema na Bilogori. U 2022. godini očekuju da će  broj škola koje će opskrbljivati još narasti.

– Za sada nemamo nikakvih problema, učenici su prezadovoljni, ravnatelji također i nadam se da će se ova suradnja nastaviti i dalje, a očekujemo suradnju s još dvadesetak srednjih škola i nekoliko učeničkih domova, tako da planiramo  da bi oko 10 tisuća učenika mogli snabdijevati s voćem i povrćem – kazao je Valenta i odgovorio na pitanje o prevelikim cijenama u trgovini.

– Nas ne možete uspoređivati s tržnicom ili placom jer tamo nema PDV-a. Mi moramo ispoštivati financijske obveze prema državi i kao zadruga smo u sustavu PDV-a, pa su zbog toga cijene nešto više, ali su znatno niže nego u centrima. Tu se radi i o tome da su to domaći proizvodi i drago mi je da su pojedini ljudi koji su bili skeptični prema tim proizvodima ipak došli u „Košaru“ i ne idu kupovati u centre – rekao je Valenta.

Direktorica TZ Bilogora-Bjelovar Ana Kelek naglasila je ako se ide u razvoj turizma onda je važno pomoći malim proizvođačima koji rade domaće proizvode koji se mogu ponuditi turistima.

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika