‘Pozivat ćemo ljude da što više borave na otvorenom. Zatvoreni su opasnost. Imali smo nekoliko slučajeva u Europi da je omikron zarazio ljude u zatvorenoj prostoriji’, podsjetio je u Zadru ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Što se Nove godine tiče, Božinović je kazao da su u ovom trenutku fokusirani na praćenje situacije s koronavirusom. ‘Dolazi do eksponencijalnog rasta, što se pripisuje varijanti omikron. Delta je bila puno brža od ranijih, a omikron je višestruko brži u odnosu na deltu. Imamo miks te dvije varijante virusa i moramo o tome voditi računa. Primjerice, Velika Britanija je dvaput rušila broj dnevno zaraženih osoba od početka pandemije’, kazao je Božinović, javlja Dnevnik.hr.

Istaknuo je da je u Dalmaciji rast novozaraženih u sve četiri županije. ‘Pozivat ćemo ljude da što više borave na otvorenom. Zatvoreni su opasnost. Imali smo nekoliko slučajeva u Europi da je omikron zarazio ljude u zatvorenoj prostoriji’, podsjetio je ministar.

‘U Južnoj Africi je puno mlađe stanovništvo i tamo je ljeto. Znamo da se tada virus manje širi. Mi ulazimo u zimu, sve će se više ljudi zatvarati i strahovito je važno da svatko vodi brigu o sebi i ne podcjenjuje situaciju’, upozorio je.

Kazao je da su donesene nove mjere i s obzirom na situaciju u Europi ne mogu ići u popuštanja. ‘Ako brojevi ne budu rasli i ako se održi trend laganog pada – razgovarat ćemo. Sve što bih sada rekao bilo bi neodgovorno jer nitko ne zna što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana’, kazao je i istaknuo da nitko, pa ni struka, ne može sa sigurnošću reći što će biti.

‘Činjenica je da imamo određeni broj slučajeva i prema svemu što smo do sada naučili, realnije je očekivati da je toga više nego manje’, rekao je Božinović za varijantu omikron. ‘Trebamo pričekati i vidjeti hoće li ovi veliki europski brojevi dovesti do više hospitalizacija’, rekao je ministar.

Rekao je da se sugerira da se Nova godina slavi vani, a da vjernici prate misu preko televizije. ‘To je sigurnije za sve’, smatra Božinović.