14.3 C
Bjelovar
Nedjelja, 1 listopada, 2023
spot_img

Nakon što je inspekcija odradila svoje Grad Bjelovar obećao pomoć malim proizvođačima i prodavačima

Nove vijesti

Tvrtka Komunalac, koja upravlja Gradskom tržnicom Bjelovar, ove je godine potpisala 211 ugovora o zakupu prodajnih mjesta na Tržnici. O organizaciji i uvjetima prodaje na Gradskoj tržnici dosada, ali i u sljedećoj godini na konferenciji za novinare govorili su zamjenik bjelovarskoga gradonačelnika Igor Brajdić, član Uprave Komunalca Josip Heged te Dragica Šćuric, prodavačica na Gradskoj tržnici Bjelovar.

Zamjenik bjelovarskoga gradonačelnika Igor Brajdić osvrnuo se na nedavno kontrolu inspekcije kojom su kod nekolicine prodavača pronađene nepravilnosti.

– Ono što je sigurno, na Gradskoj tržnici Bjelovar kvaliteta je iznimno visoka, zdravstvena kontrola hrane postoji i to je ono što je bilo, što je i što će uvijek biti u Bjelovaru – rekao je Brajdić i dodao kako će Grad Bjelovar iduće godine pomoći svojim prozvođačima i prodavačima kroz edukaciju sa svim nadležnim inspekcijama kako bi ih educirali, a ne kažnjavali. Isto tako Grad Bjelovar će od iduće godine subvencionirati slanje uzoraka sira i vrhnja malih proizvođača na analizu.

– Nije cilj kažnjavati mala poljoprivredna gospodarstva, cilj ih je educirati i tu će Grad Bjelovar biti partner. Bio je do sad, a sad će biti jo više. Grad ima sustav poticaja gdje se pomažu upravo mala poljoprivredna gospodarstva kroz zakup kocki na Tržnici što je vrlo dobra mjera kojom potičemo upravo mala poljoprivredna gospodarstva koja su godinama sustavno uništavana. To nije megalomanija i to je ono što želimo provoditi i provodimo u Gradu Bjelovaru – rekao je Brajdić.

Član Uprave Komunalca Josip Heged rekao je kako su zahtjevi za prodavače mliječnih proizvoda prenormirani, pa im nije jednostavno sve zahtjeve ispuniti i danas prodavati mliječne proizvode na tržnici, te pozdravlja napore Grada da se takvim proizvođačima pomogne. Govoreći o zakupima prodajnih mjesta za iduću godinu kazao je kako je do sada sklopljeno 195 ugovora i da se očekuje potpisivanje još dvadesetak ugovora pa bi ta brojka na kraju trebala biti između 215 – 220.

Član Uprave Komunalca Josip Heged / Foto: Lorenzo Kocijan Pacas

– To samo govori da postoji interes ljudi da prodaju i plasiraju svoje proizvode na ovoj tržnici i da je ona dobro popunjena čime smo zadovoljni. Komunalac od 2001. godine nije dirao cijene zakupa prodajnih mjesta, čak  i 2001. kada su korigirane cijene, išle su na niže. To je naš doprinos svim ovim ljudima koji prodaju svoje proizvode na Gradskoj tržnici – rekao je Heged i dodao kako pod natkrivenim djelom tržnice i međuprostoru svoju robu prodaje 119 prodavača s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, od čega je 70 % prodavača s područja Grada Bjelovara .

Jedna od proizvođača i prodavača na tržnici koje je inspekcija nedavno kaznila je Dragica Šćuric. Naime, ona nije imala veterinarski pregled mlijeka i dobila je prekršajnu prijavu što joj je još jedan nepredviđeni trošak u njenoj proizvodnji.

Dragica Šćuric / Foto: Lorenzo Kocijan Pacas

– Riješila sam problem kupnjom novog namještaja, ali ići ću sucu za prekršaje i koliko ću dobiti kaznu još ne znam. Svi se ljute i žale, a ja sam jedina bila s placa istjerana, ali sad sam sve napravila i sad ponovno prodajem – kazala nam je Dragica Šćuric i istaknula onaj postojeći problem svih prodavača na tržnici:

– Ja sam zadovoljna, jedino nema kupaca. Trgovački centri su nam kupce uzeli – zaključila je Dragica Šćuric.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika