Želite obuzdati grozan mamurluk? Onda je dobro znati da on ne ovisi isključivo o tome koliko pijete, već i što pijete.

Kuhano vino u ovo doba godine čest je izbor, ali sadržava puno šećera pa će drugi dan uzrokovati umor i vrtoglavicu. S druge strane, ako odaberete tekilu, a ne pretjerate, simptome mamurluka vjerojatno nećete ni osjetiti.

Evo kakav mamurluk očekivati ovisno o tome koje piće pijete.

Tamna pića: Bol u mišićima i jaka mučnina

Liječnik opće prakse dr. Zenon Andreou za Daily Mail kaže da pijenjem svijetlih žestokih pića poput votke i džina konzumirate manje kongenera. Kongeneri su nusproizvod procesa fermentacije koji ulazi u izradu tamnijih pića poput tamnog ruma i viskija, crnog vina i rakije.

Tamna alkoholna pića mogu produžiti simptome mamurluka jer vaše tijelo mora razgraditi i alkohol i srodne tvari. Poznato je da kongeneri pogoršavaju simptome kao što su glavobolja, bolovi u mišićima i mučnina. Dr. Andreou dodao je da mogu biti toksični, što znači da ometaju funkcije stanica vašeg tijela, ometajući sposobnost tijela da se oporavi sljedećeg jutra.

Crno vino: Glavobolja

Glavobolja je specifična za crna vina, a neki ljudi iskuse mučninu i migrenu unutar samo 15 minuta nakon što su popili čašu. Tamno vino sadrži prirodne tvari zvane tiramin i histamin koje mogu uzrokovati suženje krvnih žila u tijelu i uzrokovati glavobolju, kaže dr. Andreou.

“Ovih tvari ponekad ima i do 200 posto više u crnom nego u bijelom vinu”, dodao je liječnik.

Nutricionistica Kerry Beeson kaže da bi organsko crno vino moglo biti bolja opcija, prenosi Index.

“Ono se pokazalo korisnim u malim količinama”, tvrdi.

Kuhano vino: Vrtoglavica, drhtavica i umor

Iako kuhano vino ima niži udio alkohola, ako se prekomjerno konzumira, prirodni i dodani šećeri u kuhanom vinu mogu brzo povisiti razinu šećera u krvi, što također može uzrokovati glavobolje sljedeći dan.

To je zbog hiperglikemije ili reaktivne hipoglikemije, prekomjerne ili premale kompenzacije glukoze u vašem krvotoku. I kao rezultat može dovesti do neugodnih nuspojava kao što su vrtoglavica, drhtavica i umor.

Nutricionistica Yalda Alaoui rekla je da to kako ćete se osjećati idući dan ovisi i o kalorijama koje se nalaze u piću.

Dok čaša vina od 125 mililitara sadrži oko 125, a šampanjac oko 95 kalorija, čaša zašećerenog kuhanog vina u prosjeku ima 235 kalorija, što uzrokuje žudnju za šećerom i pogoršanje mamurluka sljedeći dan.

“Preporučujem da se klonite slatkih alkoholnih pića i da se odlučite za suho vino ili šampanjac kako biste smanjili poremećaj razine šećera u krvi i smanjili žudnju nakon konzumiranja”, dodala je Alaoui.

Previše bilo kojeg alkohola: Dehidracija

Kada pijete alkohol, on ulazi u krvotok i inhibira proizvodnju vazopresina, hormona hipofize koji govori tijelu da zadrži vodu u bubrezima, pojasnila je dr. Kathryn Basford.

A onda voda ide izravno u mjehur i ostavlja vas dehidriranima.

“Glavobolja koja često signalizira mamurluk je reakcija mozga na gubitak tekućine, dok su mučnina i nedostatak energije koji prate glavobolju odgovor tijela na nisku razinu šećera u krvi i gubitak minerala i elektrolita koji pomažu tijelu ispravno funkcionirati. Što više pijete, veća je vjerojatnost da ćete osjetiti te učinke i duže će vam trebati da se oporavite”, istaknula je.

Tekila: Nema mamurluka ako ne pretjerate

Tekila je mnogima omiljeno piće za noćne izlaske jer ne uzrokuje mamurluk, sve dok kontrolirate koliko je pijete.

Čista, kvalitetna tekila napravljena od 100 posto agave prolazi kroz različite vrste procesa fermentacije što znači da je u napitku manje šećera i kongenera zbog kojih se sljedeći dan osjećate tako loše, prenosi Index.

“Kada se konzumira umjereno i uz vodu koja vas održava hidriranima, možda ćete se sljedeći dan moći probuditi bez mamurluka”, zaključio je dr. Andreou.