Grad Bjelovar prvi je puta na jednom mjestu okupio predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata te ratne zapovjednike s bjelovarskoga područja.

– Nakon 30 godina, koliko je prošlo od početka Domovinskoga rata, želja je bila organizirati takvo druženje u povodu Božića, a s ciljem da ono postane tradicionalno – rekao je  zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Istodobno održana je i 3. sjednica Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara na kojoj se raspravljalo o nedostatku imena branitelja Siniše Paunovića na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u središnjem gradskom parku na Trgu E. Kvaternika. Siniša Paunović inače je rođeni Makaranin koji je dao život u oslobađanju Bjelovara 29. rujna 1991.

– Pozdravljam ovu inicijativu, prvenstveno je to zasluga gospodina Brajdića, koji je prepoznao da bi se nakon tako dugog niza godina ipak trebali naći i porazgovarati o problematici koju imamo i ispraviti nepravde koje su se dogodile kao u slučaju ovoga da je izostavljeno jednom ime poginulog hrvatskog branitelja na spomeniku. Nadam se da će se ovo nastaviti i u budućnosti i da ćemo naći načina i vremena da počnemo rješavati neka otvorena pitanja nakon tolikog niza godina – rekao je Mato Šiprak nekadašnji zapovjednik 55. samostalnog bataljuna Bjelovar.

Stjepan Budinski, ratni zapovjednik obrane Bjelovara dodao je kako Bjelovar mnogi smatraju gradom heroja koji je jako puno dao u obrani Hrvatske, dok su domaći branitelji izolirani te pozdravlja incijativu gradske vlasti da se zajednički riješe otvorena pitanja.

Foto: Dražen Kocijan