13.7 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023
spot_img

Usvojen proračun Bjelovarsko-bilogorske županije za 2022. godinu – župan Marušić: “Proračun za 2022. godinu „umijeće je mogućeg“ u zatečenoj nezavidnoj financijskoj situaciji”

Nove vijesti

947 milijuna kuna težak je proračun bjelovarsko-bilogorske županije za 2022. godinu.

Proračun za 2022. godinu pripreman je u teškim i izazovnim okolnostima jer je prethodna županijska vlast prethodnih godina njegovala  praksu pretjeranih rashoda i fiktivnog planiranja  prihoda, rekao je župan Marko Marušić i dodao kako će se konačno postaviti pravila igre koja se neće kao prijašnjih godina prilagođavati prohtjevima i željama jedne osobe.

– Osim financiranja redovitih djelatnosti koje su zadane, unijeli smo i projekte za koje vjerujemo da mogu pokrenuti razvoj. Proračun se naslanja na politike Vlade i EU, na najavljeno financiranje putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, Razvojni sporazum „Sjever“, ali i na višegodišnji financijski okvir EU za razdoblje do 2027. godine – kazao je Marušić.

Kamen oko vrata su brojni repovi koji se vuku od bivše županijske vlasti, od gradnje bolnice za koju su sredstva za vraćanje kredita došla iz države, izgradnje glazbene škole za koju su trebala biti planirana sredstva od 30 milijuna kuna jer se financiranje kao ni za bolnicu nije smjelo planirati na način na koji je, do 29 milijuna kuna kratkoročnog kredita po dozvoljenom minusu za škole.

– Kad smo kod škola na teret nam padaju repovi energetskih obnova. Za taj vizonarski pothvat bivšeg župana učešće nije osigurano ni u županijskom proračunu, a ni u samim školama. U međuvremenu se pojavilo i 32 milijuna kuna troškova za neprihvatljive troškove i vantroškovničke radove koji je županija morala sam isfinancirati. Toliko o vizionarstvu bivšeg župana, a unatoč nezavidnoj situaciji planiramo razvojne projekte – rekao je Marušić i nabrojao neke od njih:

– Planiramo izgradnju Područne škola Čazma, Područne škole sa sportskom dvoranom u Predavcu, projektiranje i gradnju sportske dvorane u Hercegovcu, dovršetak dvorane u Velikoj Pisanici i gradnju sportske dvorane u sklopu bjelovarske Gimnazije. U sklopu Razvojnog programa „Sjever“ planiramo revitalizaciju prostora Bjelovarskog sajma, razvoj eko-turizma uz širenje turističke ponude i smještajnih kapaciteta, uspostavljane distributivnog centra i ulaganje u razvoj i unapređenje Daruvarskih toplica – kazao je Marušić i dodao  kako je Proračun za 2022. godinu „umijeće je mogućeg“ u zatečenoj nezavidnoj financijskoj situaciji, ali unatoč tome nova županijska vlast ima jasan cilj kamo želi ići i projekte koji mogu utvrditi potencijal  županije i izvući je s dna.

Oporba je, očekivano, kritizirala proračun smatrajući ga nerazvojnim, no i da je prepisan od bivše vlasti. Kritizirano je smanjenje sredstava udrugama, neisplata božićnica umirovljenicima, nova zapošljavanja i neispunjavanje nekih predizbornih obećanja.

Župan Marušić je odgovarajući oporbi kazao kako su, dok su bili na vlasti, dizali kredite i zaduživali građane, a sada kritiziraju zašto nema novca za udruge.

– Dosadašnji način vođenja županije je bio, kredit, kredit, pa izgradnja megalomanskih objekata koja nas je dovela tu. Zato kažem, umirovljenici, branitelji, svaki put kad prolazite pored ovih naših velebnih zdanja građenih kreditom, onda ćete znati zašto u ovom trenutku niste dobili božićnicu – rekao je Marušić.

HDZ-ov Drago Hodaj je u raspravi kazao  kako je vrijeme da se „pomete“ ono što je ostalo od bivše vlasti tj. iz izvornih prihoda koji iznose 52 milijuna kuna rješavati dugove koji su se popeli na gotovo 350 milijuna kuna.

– 2022., 2023. , a pogotovo ona predizborna bit će potpuno strukturirana i jasna što će HDZ i koalicijski partneri napraviti u ovoj županiji – zaključio je Hodak. Proračun je prihvaćen sa 22 glasa za uz jedan prihvaćen amandman Kluba zastupnika HDZ-a vezan uz financiranje gradnje Opće bolnice.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika