Danas, 10. prosinca 2021. godine potpisan je Ugovor o darovanju nekretnine Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada koji su potpisali župan mr.sc. Stjepan Kožić i gradonačelnik Javor Bojan Leš. Vrijednost darovane nekretnine je 7,1 mil.kn te se ista daruje u svrhu ostvarenja projekata od općeg i javnost interesa i to za obavljanje djelatnosti odgoja i obrazovanja i/ili znanstvene djelatnosti i visokog obrazovanja ustanove. „Posebno me veseli ovaj projekt kako bi unaprijedili visoko obrazovanje u Ivanić-Gradu. Od kako je prošle godine krenula prva generacija fizioterapeuta, Grad je postao jedan od tri grada u Županiji koji na svom prostoru nudi visokoškolsko obrazovanje. Na ovaj način stvaramo još jednu dodatnu priliku žiteljima i okolnim stanovnicima za visoko školovanje“, rekao je župan Kožić. Uz potencijale Naftalana i nedavnu investiciju od 71 mil.kn, sustavno se pristupa razvoju Grada. Također, dio nastavnog programa Visoke škole Ivanić-Grad i dalje će se održavati u Specijalnoj bolnici. „U Ivanić-Gradu se stvara kampus učeničkog i studentskog obrazovanja, centar znanosti i inovacija, ali i centar mladih. Zajedničkom suradnjom stvaramo nove investicije i time stvaramo prostor Zagrebačke županije privlačnijim“, zaključio je župan Kožić.

Visoka škola Ivanić-Grad sljedeće bi godine trebala dobiti nove prostorije za kabinete, učionice i laboratorije, te restoran i đački dom. „Projekt studentskog kampusa biti će dodatni dio već postojećeg učeničkog i studentskog doma te menze. Priča naše Visoke škole započela je prije šest godina, prije tri smo upisali prve studente, prošle godine ostvarili smo samostalnost Škole, a danas se već širimo. Naftalan kao jedinstveno lječilište i županijska bolnica služi nam kao nastavna baza, te su svi programi vezani uz njega. Drago mi je što je Županija prepoznala naš projekt i njegov potencijal za sveučilišni razvoj“, rekao je gradonačelnik Leš. Idući mjesec krenut će preprojektiranje krila, u roku od 6 mjeseci trebala bi biti spremna cjelokupna dokumentacija, te će tada projekt biti spreman za aplikaciju na natječaj za europska sredstva. „Po našoj procjeni, Grad će u taj objekt uložiti oko 10 mil.kn i u potpunosti zadovoljiti kapacitete za širenje Škole.“

Goran Maričić ravnatelj Specijalne bolnice Naftalan istaknuo je kako su od prve ideje o osnivanju visokog školstva u Ivanić-Gradu prepoznali projekt kao jedan od najjačih strateških projekata koji pruža velike mogućnosti za razvoj. „Naftalan se odmah uključio u suradnju i postao je dijelom nastavna baza za studente Visoke škole. Surađivali smo i u razvoju diplomskog studija. Ovakav razvoj je budućnost rehabilitacije i potencijal za pacijente, nudi mogućnost za školovanje, te nudi široku naobrazbu za provođenje fizikalne terapije. Mi možemo služiti kao baza radne snage“, rekao je Maričić.

Na Visokoj školi uskoro se očekuje i otvaranje novog programa sestrinstva. Realizacijom ove investicije Ivanić-Grad će se pozicionirati kao grad ne samo lječilišnog turizma već i grad studenata i visokog obrazovanja.