U povodu Dana Hrvatskog lovačkog saveza bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zlatko Pavičić primili su Matu Kovačevića, predsjednika Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije i tajnika saveza Sašu Čanka.

Uz isticanje dobre dosadašnje suradnje razgovarali su o mjerama za unaprjeđenje lovstva.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije ustanovljena su 43 zajednička i 20 državnih lovišta. Potpore za razvoj i unaprjeđenje lovstva lovoovlaštenici mogu ostvariti putem 11 mjera – od subvencija za pernatu divljač, odstrjela predatora, unosa zeca, osnivanja remiza za divljač, lovne kinologije, lovnog streljaštva do novih mjera poput osposobljavanja lovnika, lovočuvara i ocjenjivača trofeja divljači, nabave sredstava za zaštitu poljoprivrednih usjeva od divljači te prevencije i liječenja srneće i jelenske divljači od velikog američkog metilja subvencijom kupovine lijeka sukladno važećoj lovnogospodarskoj osnovi.

Pročelnik Pavičić je na sastanku izvijestio da je na danas završenom Javnom pozivu za dodjelu novčanih potpora za razvoj i unaprjeđenje lovstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije zaprimljeno oko 110 zahtjeva lovoovlaštenika za potpore u ukupnom iznosu od oko 500 tisuća kuna.

Inače, lani su odobrene i dodijeljene 172 subvencije u ukupnom iznosu od 525.726 kuna za 45 lovoovlaštenika.