O državnoj pomoći Općoj bolnici Bjelovar ovog četvrtka konferenciju za medije održali saborski zastupnik Miro Totgergeli, dr. Ivanka Fehir Radanović, v.d. ravnateljice Opće bolnice Bjelovar i župan bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić.

Bivši župan se hvalio izgradnjom nove zgrade bolnice čime će se povećati standard zdravstvene zaštite u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, no sve što je radio dovelo je skoro do kolapsa cijelog županijskog sustava. Spas je došao iz državne kase, kroz amandmane saborskog zastupnika Mire Totgergelija.

Totgergeli se osvrnuo na amandman koji je uputio u saborsku proceduru kojim je riješeno pitanje vraćanja kredita za izgradnju bolnice.

– I drugi su podnosili amandmane, ali kad pogledate koja je korist od tih amandmana, korist imaju samo oni sami, jer bolnica je dobila 0 kuna, a oni rade sebi promociju. Moj amandman je donio bolnici u 2022. godini 17,69 milijuna kuna. Ja kad pogledam njihov rezultat, 0 kuna i puno javnog prostora. Moj rezultat je malo javnog prostora i 20 milijuna u 2021. i 2022. godini-  kazao je Totgergeli, dok je v.d ravnateljice dr. Ivanka Fehir Radanović nešto više rekla o opremanju bolnice za koje novca nema.

Razmišlja se o preseljenju dijela opreme iz stare bolnice u novu, ali bi bilo bolje kada bi u novoj zgradi bilo sve novo, mišljenja je Fehir Radanović.

– To bi bio objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevna bolnica i dio kirurgije, a za to bi nam trebalo sljedećih 80 – 100 milijuna kuna koje sada nemamo. To je ono što nas čeka. Zahvalni smo na ovom dijelu pomoći, a sada ovo drugo ćemo vidjeti, korak po korak, uz pomoć svih koji su nam do sada pomagali. Nadam se da će i dalje – kaže Fehir Radanović.

Župan Marušić je rekao kako je predizborno obećanje koje je dano i ispunjeno, da će se osigurati sredstva za otplatu kredita za izgradnju bolnice čime je spriječen kolaps županijskog  sustava.

– To je bila jedna samovolja i nesposobnost bivšeg župana koji je ugrozio cijeli naš županijski sustav. Ovim putem zahvaljujem Vladi i kolegama iz HDZ-a i našim koalicijskim partnerima na usvojenom amandmanu. Mi ćemo se i dalje boriti, a moja misija je brinuti za našu Bjelovarsko-bilogorsku županiju i boriti se za nju i njezine stanovnike što ću raditi sve dok sam tu – kazao je Marušić i dodao kako ne bježi od toga da se bolnica sada treba opremiti, no trenutno za to sredstava nema te da ne može obećati  kada će opremanje biti završeno.

– Vidjet ćemo što možemo od opreme iz stare bolnice preseliti, no svaki dan se suočavamo s novim problemima, pa samo da krenemo u realizaciju preseljenja opreme koju možemo koristiti moramo izdvojiti dodatnih milijun kuna da bi uopće mogli priključiti aparate koji su dovoljno kvalitetni da bi ih u prvoj fazi mogli preseliti. Tu je niz problema koji iskaču iz ormara, rješavat ćemo ih korak po korak. Prvi problem smo riješili, a sad se idemo uhvatiti u koštac s opremanjem i onda će tek ovo imati smisla – zaključio je Marušić.