Mjesni odbor Ždralovi sa svojih više od 1 500 stanovnika  pripada u jedne od najaktivnijih mjesnih odbora u Gradu Bjelovaru. Svoju 8. sjednicu održao je prije nekoliko dana i na njoj je rekapitulirano sve ono što je u zadnje tri godine napravljeno, te je definiran Prijedlog plana radova u 30. točaka za 2022. godinu.

Kako ističe predsjednik MO-a Ždralovi Ivan Beljan iz Demokratskog HSS-a osim dugogodišnjeg iščekivanja dogradnje OŠ Ždralovi za osmogodišnje obrazovanje, župne crkve i vrtića, ima i mnogo manjih problema čije rješavanje život znači.

– Potrebno je izgraditi 300 m spojnog nogostupa kako bi naša slijepa susjeda Snježana Hržić mogla samostalno šetati naseljem, a tražimo od Grada uvid u ispitivanje radioaktivnosti elektrane u Cigleni. Imamo informacije od građana da je ta topla voda ispitivana devedesetih godina i da je dokazana prekomjerna radijacija. Znamo da to ispitivanje košta oko 50 tisuća kuna, no Grad već sada ima prihod preko 2 milijuna kuna od te elektrane, pa tu ne vidimo problem financiranja. Voljeli bi imati kopiju testiranja kako bi otklonili svaku sumnju u prekomjernu radioaktivnost i umirili građane – kaže Beljan.

Beljan ističe i ostale ekološke probleme na području MO-a Ždralovi kao što je činjenica da je u njega „uguran“ deponij Doline za kojeg su se uspjeli izboriti da ne prima opasni otpad, no ukazuje i na činjenicu da je u Ždralovima i privatni voćnjak od preko 50 ha koji se ljeti minimalno 30 puta šprica „kemijom“ u neposrednoj blizini škole, igrališta i naselja.

– Rad mjesnog odbora je volonterski bez naknade, no zato nam je svima interes da najveće naselje u gradu poslije Bjelovara bude komunalno i ekološki prihvatljivo za život. Žao nam je i što je ove godine Grad Bjelovar zatražio planove mjesnog odbora tek poslije dovršenog proračuna za 2022. godinu. Nadamo se ipak mogućnosti realizacije nekih naših prijedloga za potrebe mještana mjesnog odbora, pa makar i u prvom rebalansu proračuna – navodi Beljan. Prijedlog plana radova MO Ždralovi za 2022. godinu pogledajte u nastavku.