foto/Dražen Kopač

Od 1. siječnja 2022. godine stanovnici Zagrebačke županije mogu računati na kvalitetniju uslugu javnog prijevoza na autobusnim linijama unutar Zagrebačke županije. S tim ciljem danas je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao gotovo 90 milijuna kuna vrijedne dvogodišnje ugovore s predstavnicima 6 prijevoznika* koji će na 60 definiranih linija u 6 zona godišnje prelaziti gotovo 3,4 milijuna kilometara.

Odlukom Vlade RH, Zagrebačkoj županiji dodijelit će se za prijevoznike u sljedeće dvije godine 65,6 milijuna kuna, a Županija će sama za ovu svrhu osigurati gotovo 22 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Potpisivanjem ugovora omogućit će se veći broj linija i polazaka, bolja povezanost ruralnih područja, bolja usklađenost s ostalim oblicima prijevoza, prvenstveno s međužupanijskim linijama i vlakom te ujednačenija cijena karte u svakoj od 6 definiranih zona.

„Sklapanjem ovih ugovora Zagrebačka županija čini korak dalje prema stvaranju kvalitetnijeg  i održivog javnog prijevoza putnika, vodeći računa o svim stanovnicima županije, a posebice onima u ruralnim područjima“ – rekao je župan Kožić zahvalivši se Vladi na dodijeljenim sredstvima koje daleko premašuju mogućnosti županijskog proračuna. „Usluga javnog prijevoza boljka je mnogih županija pa tako i naše, a situacija se dodatno pogoršala s pandemijom koronavirusa radi čega su neke linije zbog nerentabilnosti prestale funkcionirati. Sklapanjem ovih ugovora, nakon 5 godina od siječnja stiže javni prijevoz na Žumberak,  a svi koji idu iz Zeline u Dugo Selo više neće morati dva puta presjedati već će imati direktnu liniju koja je usklađena s voznim redom vlakova“ – pojasnio je Kožić.

„Zagrebačka županija prva je u RH krenula s primjenom europskog standarda“- rekao je Hrvoje Meštrović direktor tvrtke Meštrović prijevoz d.o.o. pojasnivši kako je i u EU javni prijevoz u ruralnim područjima zbog nerentabilnosti pokriven modelom ugovora o javnim uslugama. „Svjesni smo da iznosi nisu mali, ali su potrebni kako bi građani imali kvalitetnu uslugu“ – pojasnio je Meštrović zahvalivši se Vladi RH i Zagrebačkoj županiji na osiguravanju sredstava. Napomenuo je i kako je u inozemstvu velika potreba za vozačima, a radi ovakvih ugovora prijevoznici će moći osigurati bolje uvjete rada svojim zaposlenicima. 

Uz župana Kožića, potpisivanju ugovora nazočio je i njegov zamjenik Damir Tomljenović, te predsatvnici prijevoznika Branko Ivček (Prijevoz Ivček), Damir Pavlović Čazmatrans promet), Silvije Grgurić (Autoturist turizam), Luka Grgurić (Samoborček EU grupa), Mirela Krnarić (Maluks promet), Hrvoje Meštrović (Meštrović prijevoz) te resorni pročelnik Nenad Babić.