U sklopu Erasmus projekta “Shall we play a game?” OŠ Čazma ugostila je dvadesetak učenika i njihove učitelje iz partnerskih škola u ovom projektu. Gosti su stigli iz Poljske, Turske, Portugala i Italije.

Projekt je namijenjen učenicima od 12 do 14 godina uz naglasak da kroz igru nauče i usvoje neke bitne vještine i znanja. Glavni cilj projekta je pokazati kako je međukulturalna povezanost jako bitna.

Gostima je za vrijeme boravka u Hrvatskoj pripremljen bogat i raznovrstan program.

– Željeli smo da prije svega upoznaju naš grad i naše običaje. Danas ćemo ih odvesti na Božićnu bajku obitelji Salaj. Pokazali smo im Zagreb, naš glavni grad. Sutra idemo u Ogulin i Smiljan. U Ogulinu će upoznati Ivanu Brlić Mažuranić, a u Smiljanu Nikolu Teslu. Posjetit ćemo i slapove Krke jer su nam oni jako bitni zbog toga što je Tesla napravio prvu hidroelektranu u Europi upravo na slapovima Krke. Za kraj je plan razgledavanje Trogira – rekla je koordinatorica projekta Danijela Šajtar koja nam je otkrila kako su gosti oduševljeni Čazmom i gostoprimstvom domaćina.

– Sve im se sviđa, sve jako vole i mislim da ćemo sve ovo ponoviti još jednom – kazala je Šajtar.

Hrvatska je bila prvi domaćin ovog projekta dok je sljedeći Portugal kojeg bi učenici OŠ Čazma prema planovima trebali posjetiti u ožujku.

– Naše učenike smo već upoznali s projektom i znaju što je njime predviđeno. Pozvali smo ih da razgovaraju sa svojim roditeljima te će oni sami izraziti svoje želje tko bi išao. Nakon toga ćemo vidjeti koliko imamo zainteresiranih učenika, obično to bude taman onoliko koliko djece treba ići – dodala je Šajtar.

Ovakav način provedbe projekata postao je standardom među školama Bjelovarsko-bilogorske županije, no OŠ Čazma prednjači na tom polju jer joj je u samo dvije godine odobreno četiri Erasmus+ projekta.

– Ovo je jedno jedinstveno druženje gdje zaista učenici kroz igru razvijaju komunikacijske i prezentacijske vještine , upoznaju kulture, običaje i druge znamenitosti iz država iz kojih dolaze drugi učenici. Ja bih se ovom prilikom zahvalila svim našim učiteljima koji su zaista pridonijeli svojim radom i svojim aktivnostima u ovom projektu -kazala je ravnateljica OŠ Čazma Lidija Osman.

Dobrodošlicu i što ugodniji boravak u Čazmi i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gostima su zaželjeli i gradonačelnik Dinko Pirak s pročelnicom za obrazovanje Bjelovarsko-bilogorske županije Andreom Prugovečki Klepac.

Recimo i kako Osnovna škola Čazma provodi još jedan Erasmus + projekt koji se odnosi na rodnu ravnopravnost, a kroz njega su učenici Osnovne škole Čazma nedavno boravili u Turskoj s koordinatoricama projekta, ravnateljicom škole Lidijom Osman i učiteljicom Nikolinom Huđber Mesar.