U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo potvrdili su na izvanrednoj konferenciji za medije da su dva slučaja zaraze sojem koronavirusa omikron potvrđena u Hrvatskoj.

‘Dokazali smo dva slučaja kod kojih je potvrđen omikron soj’, kazao je Krunoslav Capak.

Voditeljica Službe za mikrobiologiju Ljiljana Žmak kazala je kako je brzom analizom pokazano da je naš soj najsličniji sojevima omikrona dokazanim u Bocvani.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Bernard Kaić je kazao da ne mogu utvrditi sa sigurnošću izvor zaraze jer nisu bili izvan Hrvatske, no velika je mogućnost da su se zarazili na jednom poslovnom skupu na kojem su bili par dana prije početka simptoma.

‘Tako da su sudionici tog skupa kontakti, a postoji mogućnost i da je netko od njih bio i izvor. Svi kontakti su pozvani na testiranje. Danas ih je već bilo 13. Bilo je i među njima i stranaca na skupu’, kazao je.

Smatra da su brzo identificirali zaražene pa se omikron ne bi trebao dalje širiti.

‘Obojica su cijepljeni, no zna se da i kod drugih varijanti cijepljene osobe mogu oboljeti. Iz zemalja koje imaju više iskustva s omikronom, imamo podatke da je zaštita od razvoja od srednje teških i teških oblika bolesti 90 posto kod cijepljenih’, kazao je Kaić i dodao da dvojica zaraženin nemaju teški oblik bolesti.

‘Neminovno je bilo da omikron uđe u Hrvatsku’, napomenuo je. Kaže da su simptomi slični gripi. ‘Kao da ga je vlak zgazil’, kazao je Kaić.

Kazao je da bi bilo jako dobro kada bi se pokazalo da je omikron zarazniji, ali s blažim simptomima. Napomenuo je da i dalje ima smisla docijepljivanje.