U Hrvatskom saboru su jučer u raspravi o Državnom proračunu za 2022. godinu sudjelovali i zastupnici iz 2. izborne jedinice i Bjelovarsko-bilogorske županije Miro Totgergeli i Damir Bajs sa svojim amandmanima. Rasprava o Općoj bolnici Bjelovar koju smo ove godine često slušali u našoj županiji preselila se u saborske klupe.

Prvi je amandman vezan uz opremanje novoizgrađene zgrade Opće bolnice podnio Damir Bajs.

– Ovog trenutka imamo situaciju da je naša nova zgrada Opće bolnice gotova. Dobila je uporabnu dozvolu. Županija je platila više od 60 milijuna kuna PDV-a i mislim da bi bilo u redu da država kao i Istri, Sisku i mnogim drugim bolnicama, kao što je npr. Mostar pomogne i Općoj bolnici Bjelovar. To se ne vidi u proračunu, kao ni jedan drugi projekt vezan uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju ili 2. izbornu jedinicu – rekao je Bajs.

Damir Bajs

Replicirao mu je HDZ-ov Miro Totgergeli.

– Čitam u medijima da se radi privatna bolnica, veća od mnogih općih bolnica u Hrvatskoj za 160 milijuna kuna. Zanima me zašto se vi ugovorili izgradnju bjelovarske bolnice za 282 milijuna kuna. I poslije rasprave o rebalansu proračuna mediji su pisali da ste podnijeli amandman koji nije bio u skladu sa zakonom. Ja sam pomislio da je to stvarno tako, a danas kad gledam taj amandman i ovaj koji ste podnijeli na Proračun za 2022. godinu, onda u stvari vidim da je netko falsificirao vaš potpis kod amandmana za rebalans, pa sam imao potrebu ispričati vam se što sam mislio da ste vi podnijeli amandman koji nije bio u skladu sa zakonom – kazao je Totgergeli.

Bajs je u odgovoru na repliku rekao kako je bolnica u Bjelovaru tek treća  lokalna bolnica koja se gradi u Hrvatskoj što smatra da je plus, a na različite potpise na amandmanima nije ništa prokomentirao.

– Rekao bih da nije bilo izlicitirano 282 milijuna kuna, nego 272 milijuna. Ja ću se samo prisjetiti da ste vi obećali da ćete riješiti pitanje opremanja bolnice sredstvima Državnog proračuna, a toga u proračunu nema. Ovaj amandman stoga ostaje, pa da vidimo da li će se desiti obećanje koje ste dali vi u kampanji, ali i premijer  – rekao je Bajs.

Amandman vezan uz Opću bolnicu Bjelovar dao je i Miro Totgergeli, a u svom izlaganju je naglasio kako je točna informacija da je 282 milijuna ugovoreno za gradnju bolnice bez opremanja.

– Uz samu gradnju, tu je dodatno projektiranje da bi se to moglo izvesti, pa nacrt, pa ovo, pa ono i to onda još dođe 10 milijuna kuna za koje ni kroz kredite nisu osigurana sredstva i kako bi uopće mogao zdravstveni sustav BBŽ koliko-toliko normalno funkcionirati u narednom vremenu podnio sam amandman vezano uz bjelovarsku bolnicu u ukupnom iznosu od 51,5 milijuna kuna kroz naredne tri godine. Ta sredstva prije svega trebaju služiti da se može vraćati kredit koji je podignut za gradnju bolnice  – rekao je Totgergeli.

Repliku na Totgergelijevo izlaganje imao je Damir Bajs koji je ponovno kazao kako se HDZ Bjelovarsko- bilogorske županije ne slaže da zdravstvo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji treba moderne objekte.

– Da mi smo krenuli u to i ne samo da smo napravili u ovom slučaju samo bolnicu. Mi smo napravili i projekte vezane uz glazbenu školu, centar kompetencija i mnogo toga drugoga. 55 škola koje smo obnovili i preveli u jednosmjenski rad govore same za sebe. Što se tiče vraćanja kredita, naravno da je to ugovoreno i da to piše na stranicama županije i vi to dobro znate, ali bitnije je vama. Meni je drago da ste podnijeli amandman jer u ovom Proračunu koji ima preko 2 tisuće stranica i teži 184 milijarde kuna, Bjelovarsko-bilogorska županija nije spomenuta ni jedanput – replicirao je Bajs, na što je oštro odgovorio Totgergeli:

– Gradili ste, ali niste uopće osigurali sredstva za plaćanje ugovora koje ste dogovorili. To je nekih 30-tak milijuna kuna. Kad ste spomenuli škole, dopustili ste kroz cash pooling još 30-tak milijuna kuna dodatnog zaduženja da bi se te škole uopće mogle raditi koje isto nisu osigurane otkuda će se vratiti. Onda dolazimo na kraju na bolnicu gdje  HDZ BBŽ, kao i HDZ cijele Hrvatske, pa i naš premijer nikad nisu bili protiv gradnje bolnice, i to je vaš spin koji cijelo vrijeme govorite, nego baš suprotno, ali u normalnim i racionalnim granicama, onako kako to Bjelovarsko-bilogorskoj županiji treba. Sada imamo situaciju koju imamo i opet, tko će izvući krizu? Opet HDZ i zato imamo ovaj amandman i predsjednika Plenkovića koji je obećao da će nam pomoći oko vraćanja tog kredita, a naravno onda i kasnije da to stavimo u funkciju – rekao je Totgergeli.